Avamys – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Avamys - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Avamys je sprej za nos kod alergijskog rinitisa

Neke alergije se pojavljuju sezonski sa sezonom cvjetanja u obliku peludne groznice, a neke su prisutne cijele godine, popt alergija na kućnu prašinu, perje, grinje i dlaku kućnih ljubimaca. U svakom slučaju alergija se manifestira kao nesnosno curenja nosa, kihanje, svrbežom i suznim očima, a avamys je sprej za nos kod alergijskog rinitisa koji mogu koristiti djeca od 6-te godine naviše i odrasle osobe, kako bi si olakšali stanje akutne alergijske reakcije na alergene.

Avamys pripada grupi lijekova koji se nazivaju glukokortikoidi, a djelovanje spreja treba smanjiti upalu sluznice koju je prouzročila alergijska reakcija. Iako je ovo lijek koji treba olakšati alergijska stanja, ipak je moguće da netko i na njega ili bilo koji sastojak lijeka bude alergičan, pa takve osobe ovaj sprej ne smiju koristiti. Dugotrajna upotreba spreja kod djece može usporiti i smanjiti njihov rast, a kod osoba s bolestima jetre možda treba podesiti dozu, kao i kod djece.

Avamys i interakcije s drugim lijekovima

Osim što morate redovito kontrolirati rast djetetu koje koristi ovaj nazalni sprej, svi trebaju kontrolirati i oči, jer ovaj sprej može prouzročiti glaukom. Avamys i interakcije s drugim lijekovima su posebna stavka u uputi o lijeku, zato svom liječniku trebate navesti koje sve lijekove uzimate, naročito ako su to lijekovi za astmu, bilo koji steroidni lijekovu, u tabletama, injekcijama ili kremama, lijekovi protiv HIV-a (ritonavir), lijekovi protiv gljivičnih infekcija (ketokonazol) i držite se propisanih doza.

Avamys se uzima jedanput dnevno, točno propisanu dozu i sprej koristite pažljivo da vam fina maglica koju raspršujete u nos ne dospije u oči. Ženama u fazi trudnoće i dojenja se sprej propisuje samo ako je procijenjena korist veća od moguće štete. Nema dovoljno podataka o utjecaju spreja na djecu mlađu od šest godina, kao ni osobe starije od 65 godina. Lijek nastojte uzimati svaki dan u isto vrijeme, ako zaboravite uzeti, jednostavno ga uzmite drugi dan u isto vrijeme.

Avamys i moguće nuspojave

Ne brinite ozbiljnije nuspojave ovog lijeka su stvarno rijetke, ali avamys i moguće nuspojave su u uputi u lijeku pobrojane. Najčešća su obično krvarenja iz nosa, obično blaga i javljaju se kod dužeg korištenja spreja, duže od šest tjedana. Nešto rjeđe se javlja iritacija sluznice, njezina ulceracija, nelagoda u nosu i tragovi krvi pri ispuhivanju nosa, zatim glavobolje, bol u nosnicama, iritacija, peckanje i svrbež, suhoća sluznice nosa, a kortikosteroidi u spreju djeluju i na proizvodnju hormona.

Avamys vrlo rijetko izaziva pravu alergijsku reakciju koja može biti čak i po život opasna. Ali, ako se pojavi piskanje u grudima koje prati otežano disanje, kašalj, osjećaj slabosti, smušenosti ili nesvjestice, kožni osip i crvenilo, oticanje lica, grla, usana i jezika, javite se svom liječniku. Alergijska reakcija na lijek se ne smije ignorirati ni kada je u blažem obliku izražena i uvijek znači da trebate prestati koristiti lijek i sa svojim liječnikom dogovorite drugačije liječenje.


Tagovi: