Apendicitis – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Apendicitis - uzrok, simptomi, liječenje

Apendicitis upala crvuljka

Crvuljak (Appendix vermiformis) dio je naših crijeva, odnosno privjesak debelog crijeva, koji polazi od slijepog crijeva te započinje ispod mjesta ulaska tankog u debelo crijevo. Apendicitis je upala crvuljka, u narodu se pogrešno govori upala “slijepog crijeva”, to je u stvari upala crvuljka, ova upala ne odnosi se na upalu cijelog slijepog crijeva već samo crvuljka, malog crvolikog izdanka koji polazi iz slijepog crijeva a koji se nalazi u donjem desnom dijelu trbuha. Crvuljak može biti prosječne duljine oko 5-10 cm i širine oko 0,5-1 cm ali anatomija, odnosno duljina i smještaj crvuljka može se razlikovati od osobe do osobe, samim time postavljanje dijagnoze upale crvuljka može biti poprilično komplicirano.

Ranijih godina smatralo se da crvuljak nema bilo kakvu značajnu funkciju u tijelu, da je to zakržljao i suvišan organ, međutim novija znanstvena liječnička istraživanja ukazuju na moguću bitnu ulogu u imunološkom sustavu u smislu da je crvuljak svojevrsno “utočište” za tzv. dobre bakterije u crijevima, crvuljak ima veliku ulogu u imunološkoj obrani organizma osobito probavnog sustava. Apendicitis ili upala crvuljka javlja se u ranijoj životnoj dobi obično od 10-30 godina starosti, nešto češće se javlja kod dječaka nego kod djevojčica.

Do apendicitisa ne može se sa sigurnošću reći zašto uvijek dolazi, ponekad i zbog širenja drugih upala iz debelog crijeva, ali najčešće uslijed začepljenja crvuljka, opstrukcije ostatcima hrane, najčešće biljnim vlaknima, otvrdnulom stolicom ili čak parazitima kao što su dječje gliste. U tom slučaju se stvara sekret koji zbog začepljenja nema kamo otjecati, dolazi do rastezanja stijenke crvuljka, umnožavanja bakterija, oštećenja tkiva, upala uz akutne bolove može napredovati brzo te može doći do prsnuća crvuljka – perforacije, s razlijevanjem gnojnog sadržaja u okolni prostor.

Upala crvuljka, apendicitis – simptomi

Koje simptome može imati osoba koja ima apendicitis ili upalu crvuljka? Simptom broj 1 kod upale crvuljka tj. apendicitisa je intenzivna akutna nagla bol u trbušnoj šupljini koja se pojačava tijekom 12 do 18 sati, a koja započinje u području oko pupka ili u gornjem dijelu trbuha te se širi u donji desni dio trbušne šupljine. Prilikom dodirivanja trbušne stijenke bolovi postaju još jači, također kod kašljanja ili kretanja bol se pojačava. Kod djece simptomi nisu toliko tipični te je kod njih moguće teže doći do prave dijagnoze ili je ona odgođena zbog čega je i povećan rizik od komplikacija.

Osim navedenih simptoma za apendicitis, kod nekih bolesnika mogu se javiti i povraćanje, proljev, zatvor, povišena tjelesna temperatura, nagon za učestalim mokrenjem. Simptomi mogu biti vrlo različiti kod djece, starijih osoba ili npr. trudnica. Najvažnije je ako se pojave simptomi što prije javiti se liječnicima, pogrešno je na svoju ruku samostalno uzimati neke vrste analgetika odnosno lijekova protiv bolova.

Dijagnoza i kako se liječi akutna upala crvuljka, apendicitis

Ako se pojave nagli bolovi u području trbuha, uz ostale znakove i simptome upale crvuljka odnosno da je u pitanju apendicitis, važno je što hitnije javiti se liječniku kako bi se napravile potrebne laboratorijske pretrage, utvrdila dijagnoza. Do dijagnoze može se doći kliničkim pregledom, palpatacijom trbušne šupljine, anamnezom, mjerenjem tjelesne temperature, nalazima leukocita u krvi, analiza urina, a uz dijagnostičke preglede posebno je značajno da se radi ultrazvuk (s kolor doplerom), ponekad magnetska rezonancija i CT trbuha.

Ukoliko liječnici utvrde, apendicitis je potrebno hitno kirurški liječiti, danas su moguće laparoskopske ili klasične metode. Uspješnost operacije kod apendicitisa je vrlo visoka a operacije su potrebne kako se ne bi sadržaj iz crvuljka odnosno slijepog crijeva razlio po okolnim organima, a neliječenje može dovesti do komplikacija, sepse na žalost i do smrtnog ishoda. Posebno je opasno ako dođe do izlijevanja gnoja u trbušnu šupljinu, tj. ako stijenka crvuljka pukne. Nakon operacije potrebno je pridržavati se propisane dijete prema liječničkim uputama.

Tagovi: