Što je anurija

Što je anurija

Što je anurija i zašto nastaje?

Anurija nastaje kada naši bubrezi ne stvaraju urin. Osoba će prvo primijetiti kako proizvodi smanjenu količinu urina, i zatim nastaje nemogućnost odlaska na zahod. Mokrenje je veoma važan proces u tijelu, uz pomoću njega uklanjamo otpad i višak tekućine iz tijela. Kada dođe do prestanka uriniranja, u našem tijelu se nakupljanju navedeni otpadi i tekućina, i upravo to može dovesti do raznih zdravstvenih problema koji su opasni po život. Anurija će se prvenstveno povezivati s akutnom (iznenadnom - kratkoročnom ili kroničnom dugoročnom) bolesti bubrega.

Ono može biti povezano i s drugim zdravstvenim stanjima koji uzrokuju bubrežne tegobe. Ukoliko imate navedeni simptom, poželjno je hitno traženje liječnika kako bi se uspostavila pravilna dijagnoza i odredilo najbolje liječenje. Rano liječenje će uvelike pomoći u sprečavanju mogućih komplikacija koje mogu rezultirati sa smrti. Što uzrokuje navedeno stanje? Uzroci anurije mogu biti sljedeći: Dijabetes koji nije pod kontrolom, povišeni krvni tlak, zatajenje bubrega, kronična bolest bubrega, bubrežni kamenci, razvoj tumora na bubrezima.

Anurija simptomi

Jedini simptom koji se povezuje s anurijom je prestanak mokrenja. Popratni simptomi mogu biti proljev ili povraćanje (gubitak vode). Sumnja na anuriju nastaje kada osoba doživi smanjeno mokrenje, točnije, dolazi do smanjenog izlučivanja mokraće (manje od 500 ml na dan unutar 24 sata, bez obzira na unos tekućine). Normalna količina urina kod osobe iznosi od 1000 do 1500 ml na dan unutar 24 sata. Zapravo, količina urina kojeg izbacujemo bi trebala uvelike odgovarati količini tekućine koju smo popili kroz dan.

Ako dođe do promjena u dnevnim normama, moguće je da dolazi do nakupljanja toksičnih i otpadnih tvari u našem organizmu. Važno je za naglasiti kako se volumen izlučene mokraće mijenja kako osoba stari. Anurija nastupa onda kada nemamo mogućnost pomokriti se bez obzira na dnevni unos tekućine. Sumnja na navedeno stanje treba nastupiti ukoliko patite od dijabetesa, ako ste imali bubrežne kamence ili probleme s bubrezima, ako imate visoki krvni tlak. Anurija se može liječiti, no od iznimne važnosti je reagirati na vrijeme.

Anurija dijagnosticiranje i liječenje

Kako bi se uspostavila pravilna dijagnoza i otkrio uzročnik, liječnik mora imati uvid u kompletnu povijest bolesti pacijenta i analizirati sve simptome. Važno je liječniku napomenuti sljedeće: Ako osjetite zadržavanje vode u tijelu, ako ste primijetili promjene u apetitu, ako ste vidi krv u urinu, ako ste osjetili umor, ako ste osjetili bol u trbuhu. Anurija će se odrediti uz pomoć analize urina i krvi, biopsije bubrega, MR-a ili CT-a. Kako se liječi anurija? Liječenje će ovisiti o njenom uzroku. Ako je uzrok nekontrolirani dijabetes, onda je potrebno kontrolirati visinu šećera u krvi i slijediti dijetu i terapiju koja je propisana s strane liječnika.

Kod osoba kojima je navedeno stanje utvrđeno radi prisustva bubrežnih kamenca ili tumora, najčešće dolazi do kirurškog zahvata, kemoterapije ili radioterapije. Osobama koje imaju anuriju radi visokog krvnog tlaka moraju uvesti nove životne promjene i slijediti prepisanu dijetu i tjelovježbu. U slučaju da je došlo do zatajenja bubrega, slijedi liječenje dijalizom ili se radi transplantacija bubrega. Uspješnost liječenja će ovisiti o samom uzročniku stanja, ranijem otkrivanju i ozbiljnosti uzroka. Zanemarivanje navedenog stanja može dovesti do smrti.


Tagovi: