Antifosfolipidni sindrom – uzrok, simptomi, liječenje

Antifosfolipidni sindrom - uzrok, simptomi, liječenje

Antifosfolipidni sindrom - uzrok

Antifosfolipidni sindrom je bolest koja nosi nekoliko naziva, pa se tako u medicinskoj literaturi može naći i pod nazivom Hughesov sindrom, po liječniku koji ga je opisao te se nalazi pod imenima sindrom ljepljive krvi te sindrom fosfolipidnih protutijela. Bolest je kao takva opisana 1983. godine, no postoji daleko dulje. Antifosfolipidni sindrom je poremećaj kada imunološki sustav krivo proizvodi antitijela protiv normalnih proteina koji se nalaze u ljudskoj krvi. Taj sindrom može rezultirati stvaranjem krvnih ugrušaka u nogama zbog čega dolazi do stanja poznatog pod imenom duboka venska tromboza, no isto tako može proizvesti i ugruške u organima, najčešće u plućima i bubrezima. Ukoliko dođe do ugruška u mozgu, moguć je i moždani udar. Uzrok tog sindroma su protutijela koja proizvodi imunološki sustav kako bi se on borio protiv infekcija koje uzrokuju bakterije i virusi, no u ovom slučaju ta antitijela umjesto da napadaju uzročnike bolesti, oni krenu napadati vlastito tijelo.

Antifosfolipidni sindrom - simptomi

Simptomi antifosfolipidnog sindroma au abnormalno zgrušavanje krvi koji rezultiraju ranije navedenom pojavom ugrušaka. Antifosfolipidni sindrom tako uzrokuje ugruške u krvnim žilama, i to najčešće u venama nogu zbog čega dolazi do duboke venske tromboze. Duboku vensku trombozu karakteriziraju bolne, natečene noge te se ti ugrušci mogu javljati zasebno ili u više navrate. Osim nogu, takvi ugrušci se mogu javiti i u raznim organima što može rezultirati njihovim zatajenjima ili pak do stanja kao što je moždani udar, ukoliko se ugrušak pojavi u mozgu. Antifosfolipidni sindrom kod žene može uzrokovati i spontani pobačaj ukoliko u posteljici nastane ugrušak koji onemogućuje opskrbu fetusa krvlju i svim onim tvarima koje su potrebne za rast i razvoj. Osim pobačaja koji se kod žena s ovim sindromom mogu javiti u bilo kojem trenutku trudnoće, moguće je i rađanje mrtvog djeteta. Također, popratne situacije mogu biti prijevremeni porod, visoki krvni tlak tijekom trudnoće, ali i stanja poput preeklampsije ili usporeno formiranje djeteta prilikom razvoja u maternici.

Antifosfolipidni sindrom - liječenje

Osim navedenih simptoma, postoje i neki rjeđi simptomi poput neuroloških simptoma kao što je migrena, epilepsija te mnogi drugi, no isto tako su tu razna krvarenja, osipi i kardiovaskularne bolest. Kako antifosfolipidni sindrom u velikom broju slučajeva uzrokuje pojavu ugrušaka, liječenje će uključivati lijekove koji se daju bolesnicima s trombozom te će uključivati kombinaciju antikoagulansa. Antifosfolipidni sindrom se tako liječi kombinacijom heparina koji dolazi u obliku injekcije ili infuzije, varfarina koji se kombinira u početku s heparinom, no kasnije se koristi samostalno tijekom cijelog života te na kraju se može preporučiti i aspirin u malim dozama. Kada je u pitanju trudnoća, tada je liječenje nešto složenije te se ono mora provoditi regularno. Na žalost, liječenje te bolesti za vrijeme trudnoće može donijeti neke nuspojave zbog čega se rade i neki dodatni testovi kako bi se pokušalo spriječiti iste. Djelovanje ranije navedenih lijekova kod trudnica prati se preko krvnih testova kako bi bili sigurni da terapija djeluje.


Tagovi: