Što su antiaritmici

Što su antiaritmici

Što su antiaritmici

Antiaritmici su lijekovi koji imaju za cilj djelovati na nepravilan rad srca i njegovog ritma. Ove vrste lijekova se koriste u liječenju kardiovaskularnih bolesti koje nastaju kao posljedica nečistoće krvnih žila. Naime, nečiste krvne žile ne uzrokuju brojne bolesti kao što su hipertenzija, ishemijska bolest srca, moždani udar, proširene vene, ateroskleroza, te venska i arterijska tromboza.

Nisu kardiovaskularne bolesti srca jedine bolesti koje nečiste krvne žile uzrokuju. Cirkulacija krvi kroz krvožilni sustav je od životne važnosti za ljudski organizam, te ukoliko krv ne može kolati normalno ljudskim organizmom nastaju brojne bolesti, a srce je na udaru vrlo brzo jer srce pumpa i prima krv iz krvnih žila.

Antiaritmici lijekovi pomažu srcu da normalno radi i da proizvodi normalne srčane impulse i ritmove. Ovi lijekovi pomažu srcu koje je oštećeno da se oporavi i da nastavi dalje normalno funkcionirati. Aritmije srca se mogu javiti zbog različitih uzročnika, no najčešći su nečiste krvne žile koje dovode do začepljenosti i slabog protoka krvi, a uslijed toga srce ne može normalno raditi.

Antiaritmici vrste

Postoje četiri glavne skupine lijekova ovog lijeka kao kardioloških lijekova. To su antiaritmici u užem smislu, srčani glikozidi kao što su metildigoksin, digoksin, beta blokatori, te blokatori kalcijevih kanala. Antiaritmici u užem smislu su blokatori natrijevih i kalijevih kanala koji pročišćavaju od nakupina natrija i kalija.

Ovisno o vrsti aritmija koje se javljaju kod poremećenog rada srca, odnosno o uzroku takva će se skupina lijeka i primijeniti u liječenju srčanog ritma. Postoje slučajevi kada se uzrok poremećaja rada srca ne može sa sigurnošću ustanoviti i nastala aritmija, pa je određivanje terapije otežano. No, današnjom dijagnostikom i detaljnim analizama poremećaja se može ustanoviti uzroci.

Međutim, primjenom ovih lijekova potrebno je pacijenta držati pod nadzorom kako bi se vidjelo djelovanje lijeka i ustanovilo da je terapija dobro određena, s obzirom da je teško i odrediti uzroke poremećaja rada srca. Srce je vitalan organ i upotreba lijekova koji djeluju na srce nije bezazleno pa je potrebno pacijenta imati pod nadzorom.

Antiaritmici djelovanje

Ovisno kojoj skupini lijeka pripadaju takav učinak antiaritmici kao lijekovi imaju. Tako na primjer blokatori natrijevih kanala su lijekovi koji stabiliziraju membranu i blokiraju brze natrijeve kanale, time usporavaju protok u kanalima. Sama brzina blokiranja natrijevih kanala će odrediti srčani ritam i pokazati učinak svoj djelovanja.

S druge strane postoje i lijekovi beta blokatori koji usporavaju srčanu frekvenciju a primjenjuju se kod supraventrikularnih tahikardija i sličnih bolesti srca. Kod primjene ovakve vrste kao nuspojave se mogu osjetiti poremećaji spavanja, probavne tegobe i umor, a ne preporučuju se za pacijente koji imaju bronhalnu astmu.

Antiaritmici koji djeluju kao blokatori kalcijevih kanala usporavaju srčanu frekvenciju na niže frekvencije, te se koriste za liječenje undulacije atrija ili fibrilacije atrija.

Djelovanje ovih lijekova ovisi o vrsti lijeka koji je odabran za terapiju, te svaki od lijekova različito utječe na srce i na rad srca djelujući na različite načine. No, kod svakog od ovih lijekova tokom terapije potreban je nadzor liječnika za sigurnost pacijenta i brzu intervenciju ukoliko terapija nije dobro određena.


Tagovi: