Andol 300 – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Andol 300 - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Andol 300 djelovanje

Osnovni sastojak Andol 300 tableta je acetilsalicilna kiselina koja djeluje kao nesteroidni protuupalni lijek. Andol djeluje na bolove, upalne procese i snižavanje povišene tjelesne temperature. Bol na koju djeluje je umjerena bol, pa ukoliko se radi o jačoj boli bit će vam potreban drugi lijek. Djelovanje Andola započinje tridesetak minuta nakon uzimanja tableta.

Andol 300 ima učinak na glavobolje, zubobolje, neuralgije, upalne, degenerativne i izvanzglobne reumatske tegobe. Također djeluje na artralgije, mialgije, na postoperacijske boli i posttraumatske boli, bolove kod opeklina. A koristi se i za snižavanje tjelesne temperature kod prehlada i gripa.

Uobičajeno se koristi 1 do 2 tablete dnevno, s time da mora proći najmanje 4 ili 6 sati do sljedeće tablete. Tokom dana smije se uzeti najviše dnevno 4 g Andola, ovisno o pakiranju i nabavlja se sa i bez recepta u ljekarnama. Prilikom kupovine se obavezno posavjetujte sa ljekarnicama koje će vas uputiti o upotrebi i djelovanju ovih tableta za bolove.

Andol 300 nuspojave

Andol 300 može kao nuspojavu imati i predoziranje ovim lijekom u obliku glavobolja, zujanja u ušima, vrtoglavica, žeđi, mučnina, povraćanja, smetenosti i pretjeranog znojenja. Stoga pazite da ne prekoračite dnevnu dozu kako ne biste osjetili ove nuspojave. Predoziranje može izazvati i teže nuspojave kao što su hiperventiliranje, vrućica, nemir, poremećaj svijesti, pa čak i komu. Ukoliko se se predozirali pokušajte izazvati povraćanje ili se hitno obratite liječniku.

Nuspojave se mogu pojaviti i ukoliko ste preosjetljivi na salicilate, te ako imate problema sa gastritisom. Ukoliko imate rijetku krv odnosno problema sa krvarenjem i zaustavljanjem krvarenja ne preporučuje se uzimanje ovog lijeka.

Također Andol 300 se ne preporučuje osobama koje imaju oštećene i bolesne jetre ili bubrege, osobama sa bronhalnom astmom, dehidriranim osobama, te bolesnicima koji se već liječe sa antikoagulansima. Osobe koje imaju bubrežne kamence također ne bi smjele uzimati ovaj lijek, te se ovaj lijek ne bi smio uzimati ukoliko se osoba priprema na neki operativni zahvat zbog razrjeđivanja krvi i povećane sklonosti krvarenju koju ovaj lijek može izazvati. Ne preporučuje se davanje ovog lijeka djeci, trudnicama i dojiljama.

Andol 300 iskustva i cijena

Iskustva korisnika svjedoče da Andol 300 treba uzimati s velikim oprezom upravo zbog nabrojanih nuspojava i situacija u kojima se Andol ne bi smio koristiti. Na primjer ukoliko za par dana idete na neku operaciju prestanite uzimati Andol najmanje pet dana prije operacije jer biste u protivnom previše razrijedili krv i kod operativnog zahvata bi moglo doći do nekontroliranog krvarenja i krv se ne bi zgrušavala na normalan način.

Andol 300 ne bi smjeli koristiti sa drugim lijekovima koji djeluju kao nesteroidni antireumatici ili lijekovima koji u sebi imaju heparin i antikoagulanse jer će se krvarenje dogoditi nekontrolirano. Iskustva potvrđuju da se Andol ne smije uzimati istovremeno sa alkoholom jer će alkohol zajedno sa Andolom uništavati sluznicu probavnog sustava.

Cijena Andola nije visoka, kreće se oko tridesetak kuna i lijek sam po sebi nije skup kada se nabavlja u ljekarni bez recepta. No ovaj se lijek može nabaviti i uz recept koji treba propisati liječnik, te tada nećete ništa platiti za Andol u ljekarni.

Tagovi: