Analgin – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Analgin - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Analgin djelovanje

Analgin je lijek koji se izdaje na liječnički recept i nije ga moguće kupiti slobodno u ljekarni bez recepta, zbog njegovog sastava i djelovanja. Ovaj lijek ima analgetičko, ali i antipiretičko djelovanje pri čemu se snizuje tjelesna temperatura ukoliko postoji groznica. Antipiretici djeluju na hipotalamus kako bi se smanjila tjelesna temperatura i smanjila groznica što je i osnovni cilj antipiretika.

Analgin je lijek koji djeluje na vrlo jake bolove koji su akutni, posttraumatski, a primjenjuje se kod neuralgije, herpes zoster, žučnih ili bubrežnih kolika, tumora, neuritisa i sličnih stanja u kojima su bolovi jaki.

Pacijenti koji imaju bubrežne bolesti i smanjenu funkciju bubrega, kao i bolesnici koji imaju smanjenu srčanu i kardiovaskularnu funkciju trebaju oprezno uzimati ovaj lijek i isključivo ga trošiti prema dozi koju je propisao liječnik. Također trebaju biti oprezne osobe koje su preosjetljive na nesteroidne lijekova koji djeluju protuupalno, osobe sa anemijom, astmom, hipertenzijom ili srčanim problemima, a oprezni trebaju biti i svi sa niskim krvnim tlakom sistoličkim manjim od 100 mm Hg. Ove tablete nisu namijenjene za liječenje djece.

Analgin nuspojave

Nuspojave se mogu pojaviti kod predoziranja Analgin tabletama te mogu uzrokovati sljedeće simptome: vrtoglavicu, simptome oštećenog središnjeg živčanog sustava kao konvulzije, koma ili čak prestanak disanja, povraćanje i mučninu, slabost, kolaps, oštećenje jetre, te ostale abdominalne simptome. Ukoliko je došlo do predoziranja potrebna je hitna liječnička pomoć hemodijalizom.

Osobe koje su alergične na sastojke ovog lijeka trebaju biti na posebnom oprezu jer bi se mogla dogoditi alergijska reakcija opasna po život. Također osobe koje su preosjetljive na pirazolonske derivate, osobe s genetski naslijeđenom manjkom glukoza, bolesnika od porfirije, te osobe koje imaju krvne diskrazije ili suprimiranu koštanu srž ne bi smjele koristiti ovaj lijek.

Nuspojava Analgin tableta može kod osobe izazvati crvenu boju mokraće zbog sastojka tableta, pa nemojte misliti da imate krv u mokraći, no uvijek možete dati urin na pretragu i otkloniti sumnju na krv u mokraći kako biste bili sigurni da je sa vašim bubrezima i mokraćnim sustavom sve u redu i da je crvena boja od tableta.

Analgin iskustva i cijena

S obzirom da se Analgin može dobiti isključivo na recept liječnika ne nalazi se u slobodnoj prodaji u ljekarnama i ne možete ga kupiti bez recepta, cijena na slobodnom tržištu nije definirana jer lijek nije u slobodnoj prodaji.

Iskustva korisnika potvrđuju da je Analgin izuzetno djelotvoran na uklanjanje jakih bolova. Ujedno je vrlo djelotvoran na smanjivanje groznice kod povišene temperature, jer ukoliko groznice nema lijek neće djelovati. Kao antipiretik djeluje na hipotalamus i na taj način utječe na smanjivanje groznice. Trudnice nikako ne bi smjele koristiti ovaj lijek tokom trudnoće upravo jer lijek djeluje na hipotalamus i može oštetit plod u trudnoći. Jednako se ne preporučuje i tokom dojenja jer može štetno utjecati na razvoj djeteta, a za djecu je lijek zabranjen.

Osobe koje su koristile ovaj lijek svjedoče da su osjetili pospanost, umor, glavobolju, slabost, probavne probleme, sniženje krvnog tlaka, suhoću u ustima, mučninu, pa i povraćanje. Stoga ovaj lijek koristite samo ako vam ga je liječnik propisao jer je njegovo djelovanje vrlo jako.

Tagovi: