Amnezija – uzrok, simptomi, liječenje

Amnezija - uzrok, simptomi, liječenje

Amnezija - uzrok

Amnezija je stanje gdje dolazi do kratkotrajno gubitka pamćenja. No, iako može na kratko zaboraviti na neke stvari, tipa na to što je trebala napraviti danas, na neki dogovor i slično, osoba može ujedno zaboraviti na to tko je ona. Amnezija je generalno naziv za gubitka pamćenja, i na kratkotrajno i dugotrajno pamćenje. Osobe koje pate od ovoga stanja mogu imati problema ne samo s gubljenjem pamćenja već ujedno i sa stvaranjem novog sjećanja. Većina pacijenata s ovim stanjem se ne mogu sjetiti što se nešto dogodilo u prošlosti. U većini slučajeva osobe s amnezijom se ne mogu sjetiti nekih stvari koje su se dogodile u prošlosti ili sada u sadašnjosti, no uvijek se sjećaju tko su oni. Ali, bilo je slučajeva gdje osobe su posve izgubile sjećanje na svoj vlastiti identitet. Ovo stanje mozga najčešće bude uzrokovano zbog ozlijede mozga, tumora na mozgu, moždanog udara ili demencije, te može svaku dobnu skupinu zahvatiti, ali je češća kod stariji osoba.

Amnezija - simptomi

Amnezija se može odmah primijetiti prema tome kada se ne možete sjetiti nečega ili kada ne možete stvoriti novo pamćenje. Ukoliko vi ili neko vama blizak pati od amnezije, onda ćete se teško sjetiti nekih mjesta, događaja, činjenica ili određenih detalja. To može varirati, od toga što ste jučer jeli, kako dolazite do svojeg radnog mjesta gdje radite već jako dugi period, ili kako se zove trenutni predsjednik države. Iako osoba koja pati od amnezije je fizički posve zdrava i najnormalnije radi motorika i govorite sve jezike koje znati, jedina je blokada to što mozak nije sposoban sadržavati pamćenje odnosno stvoriti novo pamćenje. Ne postoji samo jedna vrsta amnezije, već ih ima više, a to su vam retrogradna, anterogradna, infantilna i prolazna globalna amnezija. Kod retrogradne amnezije gubite tek stvorena sjećanja, dok kod anterogradne amnezije vi ne možete stvoriti nova sjećanja. Kod prolazne globalne amnezije vam se događa kao nekakav napadaj gdje se osjećate zbunjeno ili uznemireno, te ovo iskustvo traje nekoliko sati i na kraju se toga ne sjećate. A kod infantilne amnezije se ne sjećate prvih 3 do 5 godina svojeg života.

Amnezija - liječenje

Amnezija se ne liječi lako, posebice ako se radi o teškom obliku amnezije ili ako se dijagnosticirala kad aje već predaleko napredovala i prekasno je za liječenje. Ako je amnezija predaleko otišla, liječenje traje jako dugo i veoma su male šanse da će se osobi vratiti njeno sjećanje. Kod takvih slučajeva se pacijentima prepisuju lijekovi koji mogu poboljšati pamćenje. Kod blažih oblika amnezije se oni obično sami izliječe od sebe s vremenom. Ovo stanje se može izbjeći jer najčešći uzrok amnezije je ozljeda glave koje nastanu od sportskih aktivnosti ili boravka u prirodi. Bitno je da kada se bavite s nekim sportom ili se bavite s nekom aktivnošću u prirodi da nosite zaštitnu opremu koja uključuje između ostaloga i kacigu. Također, bitno je da ostane cijelo vrijeme mentalno aktivni jer kada ne koristite svoj mozak odnosno kada vam je "mozak na paši", moždane stanice propadaju i tako vam se razvije ovo stanje. I bitno je da imate balansiranu prehranu i da se redovito krećete i bavite s nekim hobijem, posebice kada ste stariji i već ste u mirovini.


Tagovi: