Amiloidoza – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Amiloidoza - uzrok, simptomi, liječenje

Amiloidoza – rijetka komplicirana bolest

Amiloidoza je rijetka ali komplicirana bolest koja nastaje uslijed nakupljanja amiloida u raznim tkivima u tijelu. Amiloidi su bjelančevine abnormalnih obilježja koje proizvode stanice u koštanoj srži, te mogu biti pohranjeni u bilo kojem organu odnosno tkivu. Postoje različite vrste amiloida, pa i navedena bolest može utjecati na razne organe, najčešće na srce, bubrege, jetru, pluća, slezenu, štitnjaču, nadbubrežnu žlijezdu, jezik, živce, krvne žile, limfne čvorove i crijeva. Točan uzrok amiloidoze nije poznat, neke vrste amiloidoze postoje uz drugu bolest, npr. tuberkulozu, reumatoidni artritis, infekciju kostiju, mediteransku vrućicu, Alzheimerovu bolest.

U starijoj životnoj dobi može se pojaviti oblik amiloidoze koji zahvaća srce. Amiloidoza je povezana uz različite bolesti koje su uzroci stalnih infekcija ili upala. Postoje tri oblika amiloidoze: primarna, sekundarna i nasljedna. Iako je točan uzrok amiloidoze još uvijek nepoznat, pretpostavlja se da ova bolest počinje u koštanoj srži koja proizvodi antitijela odnosno proteine koji štite od infekcija, bolesti.

Koje simptome može imati bolest amiloidoza

Simptomi amiloidoze su nespecifični i ovise o tome koji organ ili tkivo je zahvaćen. Simptomi ove bolesti ne ukazuju samo na ovu vrstu bolesti jer se takvi i slični simptomi javljaju uslijed mnogobrojnih drugih bolesti. Pacijentima koji boluju od amiloidoze mogu oticati gležnjevi i noge, mogu osjećati slabost, pojačan gubitak tjelesne težine, kratkoću daha, trnce ili ukočenost u rukama i nogama, imati zatvor ili proljev, umor, povećan jezik, vidljiva su zadebljanja na koži ili lako dobivanje modrica, promjene oko očiju, nepravilan rad srca, teže gutanje, a u urinu su prisutne povećane količine bjelančevina.

Kada bolest utječe na srce može dovesti do zatajenja srca, nepravilnih srčanih otkucaja. Kod disanja mogu se pojaviti teškoće, a štitnjača može raditi smanjeno. U nekim slučajevima može doći do zatajenja drugih organa i čak abnormalnog krvarenja. Kod zahvaćenih crijeva javljaju se bolovi u trbuhu, nadutost, krvarenja iz rektuma, čir na želucu, loša cirkulacija. Amiloidoza mozga može uzrokovati krvarenje mozga, povezana je često s Alzheimerovom demencijom. Kod nasljedne amiloidoze problemi koji se javljaju vezani su uz bolest jetre, živaca, srca i bubrega. Amiloidoza se može pojaviti i kod osoba koje su dugoročno na hemodijalizi. Najčešći oblik ove bolesti nastaje zbog malignog tumora plazma-stanica, multiplog mijeloma i već navedenih kroničnih upala i infekcija.

Kako se može liječiti amiloidoza

Zavisno od toga koji organi jesu zahvaćeni amiloidozom, postavlja se dijagnoza i pacijenta upućuje na liječenje koje je opsežno i uglavnom obuhvaća ublažavanje simptoma te ograničavanje proizvodnje amiloida. Amiloidoza je bolest koju je teško prepoznati odnosno dijagnosticirati, sumnje su jače ukoliko kod pacijenta otkazuju više organa ili kada bolesnik krvari bez očitog razloga. Za dijagnozu amiloidoze može biti potrebna pretraga trbušne masti, biopsija kože, rektuma, desni, bubrega ili jetre, scintigrafija. Konkretan lijek za amiloidozu ne postoji, liječe se simptomi i usporava napredovanje osnovne bolesti.

Na žalost amiloidoza je često recidivirajuća bolest. Koriste se i kemoterapijski lijekovi i lijekovi koji imaju antiupalni učinak. Ponekad se preporučuje transplantacija zahvaćenih organa koja može produžiti život pacijenta. Često su potrebne posebne dijete npr. sa smanjenim udjelom soli. Po potrebi liječnik će propisati i lijekove protiv bolova. Važna je što ranija dijagnoza bolesti kako bi se uspjelo spriječiti oštećenje bubrega i srca što može biti fatalno stanje.

Tagovi: