Što je alternativna medicina

Ljepota i zdravlje

Što je alternativna medicina

Što je alternativna medicina

Alternativna medicina obuhvaća razna znanja i vještine koje se brinu o ljudskom zdravlju i usmjerene su na oporavak i liječenje, te ne pripadaju medicinskom obrazovanju koje se prolazi na medicinskom fakultetu koji je znanstveno dokazan i utemeljen kao tradicionalna medicina. Stoljećima su se narodi koristili raznim prirodnim načinima liječenja prije nastanka medicine kakvu danas poznajemo gdje nas liječe raznim medicinskim postupcima i protokolima, te lijekovima koji se propisuju.

Alternativa tradicionalnoj medicini u novije vrijeme služi kao pomoć osnovnom medicinskom liječenju i sami liječnici su svjesni dobrotvornog djelovanja alternativne medicine na ljudsko tijelo, iako u nekim slučajevima alternativa možda predstavlja čisti placebo.

Zasigurno ste čuli za kinesku medicinu ili homeopatiju, tibetansku medicinu koje su alternativna medicina u odnosu na tradicionalnu medicinu. No, stoljećima su upravo ove spomenute metodologije bile jedine medicine koje su različiti narodi jedino i poznavali i prakticirali u liječenju i izlječenju ljudi. Naravno, postoje i neke tehnike i metode koje se pribrajaju u alternativu i zapravo se temelje na ideologiji te nemaju učinka na tijelo osim na ljudski um koji zapravo i jest najvažniji u procesu izlječenja.

Alternativna medicina prirodne vrste

Već smo spomenuli neke vrste koje su alternativna medicina, kineska medicina, tibetanska medicina i homeopatija, no postoje i druge brojne vrste nauka i znanja prenošenih tisućljećima koje su usmjerene na liječenje bolesti i vode ka izlječenju. Ayurveda možda poznatija kao indijska medicina, čiji naziv preveden sa sanskrta znači znanost o životu i umjetnost dugovječnosti, pripada najstarijim znanjima o liječenju čovjeka, a vjeruje se da se prenosi više od 5000 godina.

Akupunktura je još jedna drevna nauka koja služi liječenju i preveniranju bolesti gdje se pomoću iglica zabodenih u točno određene točke u tijelo dovodi do ravnoteže osnovne vitalne energije qi. Možda najraširenija alternativna medicina je liječenje uz pomoć ljekovitog bilja za koje postoje dokazi stari preko 16000 godina, zapisi o učinkovitosti djelovanja ljekovitog bilja na ljudsko zdravlje, a ujedno su i dio kineske, indijske i tibetanske medicine.

Liječenje glazbom, bojama, no poznata je i Iridologija koja tumači stanje ljudskog zdravlja kroz šarenicu oka, proučavajući šarenicu oka može se ustanoviti zdravstveno stanje osobe jer šarenica oka ukazuje na promjene koje se u organizmu dešavaju, desna šarenica za desnu stranu tijela, a lijeva šarenica za lijevu stranu tijela.

Alternativna medicina ima brojna područja djelovanja

Alternativna medicina ima još jako puno načina i zanata kojima blagotvorno djeluje na ljudsko zdravlje, na iscjeljenje i na preventivu kako bi se spriječio nastanak bolesti. Svi jako dobro znamo da smijeh liječi, no malo osoba zna da postoji alternativni način liječenja smijehom. Također iscjeljujuća moć koje daje Sunce također je jedna od alternativnih metoda liječenja. Svi koji imaju kućne ljubimce jako dobro znaju kako kućni ljubimci, naročito psi i mačke povoljno djeluju na ukućane, ne samo da rješavaju stres i opuštaju nego imaju i moći iscjeljivanja svojih vlasnika. Naravno da kućni ljubimci nisu moćni iscjelitelji da mogu utjecati na sve bolesti, ali na primjer mačke svojim predenjem pomažu kod migrena i glavobolja.

Čišćenje organizma od toksina još je jedna alternativna metoda, biorezonantna medicina koju proučavao naš poznati Nikola Tesla, koristeći se istosmjernom strujom niskog napona, elektricitet ubija viruse, bakterije i parazite a da pri tome ne šteti ljudskom organizmu. Alternativna medicina su i urinoterapija, klimatoterapija, Louise Hay, Geronova metoda, masaže, te brojne druge od kojih svakako treba spomenuti i medicinu američkih Indijanaca.

Tagovi: