Alarmantno stanje! Zemlja se zagrijava brže nego ikada. Čeka li nas kraj i prije nego što smo mislili

Alarmantno stanje! Zemlja se zagrijava brže nego ikada. Čeka li nas kraj i prije nego što smo mislili

Zemlja se zagrijava ubrzano

Posljednjeg desetljeća svjedoci smo da se zemlja zagrijava brže nego ikad prije što uzrokuje brojne prirodne katastrofe. Iz godine u godinu pogađaju nas toplotni valovi tokom ljetnih sezona, a zime su oskudne snijegom kojeg gotovo da i nema u predjelima zemlje gdje ga je prije par desetljeća znalo biti tokom zimskog perioda podosta.

Posljedica toga što se zemlja ubrzano zagrijava je da nastaju staklenični plinovi koji stvaraju efekt staklenika u našoj atmosferi ispunjen vodenom parom. Uslijed toga nastaju brojna tornada, uragani, te promjene klime koje dalje uzrokuju propadanje nekih biljnih i životinjskih vrsta neophodnih za preživljavanje na zemlji.

Staklenički plinovi stvaraju oklop koji sprečava da toplinsko zračenje izađe iz atmosfere zemlje, a to utječe na količinu ozona u stratosferi. Osim vodene pare u stakleničkim plinovima prisutni su i štetni plinovi poput metana, ugljikovog dioksida, freona, dušikov suboksid, te sumporov fluorid. Još je jedna loša stvar kod stakleničkih plinova, a to je da emitiraju infracrveno zračenje. Naročito su opasni oni staklenički plinovi koji su nastali utjecajem i djelovanjem čovjeka i njegove industrije.

Toplija zemlja poremetila je i sastav i količinu oceana

Globalno zatopljenje koje zemlja proživljava utječe direktno i na oceane jer dolazi do otapanja ledenjaka. Oceani time postaju ne samo topliji, nego i kiseliji što šteti biljnoj i životinjskoj flori i fauni koja živi u oceanima, te po utjecajem veće kiselosti dolazi do izumiranja vrsta.

Topljenjem ledenjaka dolazi do podizanja razine i mora, a najopasnije oceana, što u konačnici dovodi da će biti sve manje i manje kopna jer će oceani prekriti kopneni dio zemlje kako se zatopljenje bude nastavljalo. Ljudski faktor, odnosno stavljanje ekonomija i profitabilnosti u industrijama ispred zdravlja naše planete skupo će stajati i nas i buduće naraštaje.

Zemlju u bliskoj budućnosti zbog ljudske gramzivosti i pohlepe u što većem zarađivanju novaca rapidno uništava i okoliš i biljke i ljude i životinje koje su dio globalnog zagrijavanja koje zemlja trpi, te sva živa bića na ovoj planeti. Nije jasno kako svjetski lideri ne vide štetu koja nastaje ovom prirodnom katastrofom, ne samo zbog izumiranja vrsta, nego zbog pojave velikih šumskih požara, poplava, ekstrema toplinskih valova, zar to nije gubitak novaca koji im je tako drag, kad im već nije stalo do života na zemlji.

Zemlja u alarmantom stanju

Zemlja, planeta na kojoj živimo, jedina koju imamo je u alarmantnom stanju. Globalne vodeće svjetske ekonomije i njihovi lideri gledaju samo na zaradu, kada dođu u nemogućnost opskrbe energentima iz nekog područja, na primjer nafte sa Bliskog istoka ili najnovije situacija isporuka plina iz Rusije zbog rata u Ukrajini, traže alternativne načine izvora energije. Planiranje da se ruski plin zamjeni starim metodama ugljenom dovest će do još većih prirodnih katastrofa i zagađivanja atmosfere i stvaranja još debljih stakleničkih plinova.

Zar je novac cijena naših života i života svih živih bića na ovoj planeti da bi nekolicina koja vlada svijetom mogla uživati u neograničenim izvorima novca koji ionako ne mogu odnijeti sa sobom u grob kad umru. Pitamo se zašto svi moramo ispaštati zbog bogate manjine koja ionako ne zna što bi sa novcima iz obijesti. A mi obični ljudi, životinje, biljke, planktoni izumiremo jer nas truju na sve moguće načine od zraka, do toga što jedemo i pijemo.

Nažalost, u ljudskoj je prirodi da je orijentirana samouništenju i konstantnoj borbi i ratovima koji se zapravo vode zbog novca, moći i prestiža. Pa ako njima zemlja ništa ne znači i kad imaju toliko novaca neka se lansiraju na neku drugu planetu i tamo međusobno poubijaju, a nas ostave da uživamo u ljepotama naše planete.


Tagovi: