Akutni pankreatitis – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Akutni pankreatitis - uzrok, simptomi, liječenje

Što uzrokuje akutni pankreatitis

Akutni pankreatitis spada pod grupu bolesti probavnog sustava. Neki od naziva koji se još upotrebljavaju za ovu bolest su infekcija gušterače te upala gušterače.

Akutni pankreatitis nastaje tako da se aktiviraju enzimi koji zatim štete vlastitu žlijezdu. Kada upala prođe stanje gušterače se normalizira.

Glavni uzrok upale gušterače kod starijih su žučni kamenci. Još neki od glavnih uzroka oboljenja kod odraslih su neka druga oboljenja žučnog mjehura te prekomjerno konzumiranje alkohola.

Upala gušterače može se izazvati i virusnom infekcijom, bakterijama, raznim povredama, operacijom same gušterače ili žučnih vodova i lijekovima.

Iako se smatra da enzimi koje gušterača izlučuje dok su neaktivni aktiviraju te na taj način počinju razarati tkivo gušterače, još uvijek nije poznat točan razlog same upale te se zbog toga ne može sa stopostotnom sigurnošću reći da je to pravi uzrok.

Taj proces aktiviranje enzima se naziva proces autolize te je on odgovoran za krvarenje, oštećenja te oticanje krvnih žila. Napadi traju čak i po 48 sati te kao što smo naveli muškarci su znatno pogođeniji nego žene a prekomjerno konzumiranje alkohola pospješuje proces.

Najčešći simtomi koje uzrokuje akutni pankreatitis

Simptomi koje uzrokuje akutni pankreatitis su raznovrsni a najčešći su

Bolovi u trbuhu koji su stalni i jaki. Bol se može prepoznati tako što je učestala i uvijek jednaka a pojačava se ležanjem na leđima. Također se bol može i prenijeti na leđa ili ispod lopatice. Bol se pogoršava tokom jela i pića te se javlja par minuta nakon obroka. Hrana na koju je tijelo osjetljivo u tom trenutku je hrana sa visokom razinom masti a naravno bol se pogoršava i tokom konzumiranja alkohola.

Još neki od simptoma koje uzrokuje akutni pankreatitis su često:

-slabost,

-blaga žutica,

-temperatura,

-znojenje-

-slabost,

-mučnina,

-povraćanje,

-uznemirenost,

-osipi na koži,

-štucanje,

-prekomjerni plinovi,

-bol u prsima pod grudnom kosti,

-krvarenje u koži,

-modrice,

-otečeni trbuh.

Jačina bolesti ovisi o jačini upale. Kao i kod većine bolesti može biti jako blaga te se izliječiti kroz nekoliko dana a može biti i vrlo teška te prouzročiti razne komplikacije zbog kojih može doći i do smrtnog ishoda što se i događa kod 30 posto oboljelih.

Kako se liječi akutni pankreatitis

Svi koji sumnjaju na akutni pankreatitis moraju se pod hitno javiti svom liječniku koji će raditi kliničku sliku te po tome postaviti i dijagnozu. Klinička slika uključuje laboratorijske nalaze te ultrazvuk trbuha.

Pregledom kod liječnika ćemo saznati da nam je krvni tlak nizak te da su otkucaji srca preveliki tj. ubrzani.

Potrebne pretrage kako bi saznali da se enzimi iz gušterače izlučuju su:

-Visoke amilaze u serumu

-Visoke amilaze u urinu

-visoke lipaze u serumu

Pretrage kojima otkrivamo da imamo upalu gušterače su:

-CT

-ultrazvuk

-krvne pretrage

Krvnom slikom možemo vidjeti da nam je povećan broj leukocita u krvi, manjak kalcija u serumu te povišene glukoze.

Akutni pankreatitis liječi se u bolnici simptomatskim mjerama. To uključuje zabranu unošenja hrane kroz usta sve dok tijelo prima hranu kroz infuzijske otopine.

Postoji još i antibiotsko liječenje ali se taj princip liječenja upotrebljava kod teže oboljelih. To su osobe sa lošijom kliničkom slikom i povišenom temperaturom.

Naravno, zbog ubranog propadanja tkiva, takvi oblici se obavezno moraju liječiti na intenzivnoj skrbi.

Još neke od mjera koje se upotrebljavaju kod liječenja su promjena životnih navika kao što je izbjegavanje masne hrane te izbjegavanje alkohola ili operativni zahvat kojim odstranjujemo žučni kamenac.

Tagovi: