Što je akutni bronhitis – uzrok, simptomi, liječenje

Što je akutni bronhitis - uzrok, simptomi, liječenje

Akutni bronhitis - uzroci

Akutni bronhitis je je vrsta bronhitisa koja se javlja naglo, razmjerno kratko traje i ima vrlo izražene i prepoznatljive simptome. Radi se o akutnoj infekciji dušnika i bronha do koje dolazi uslijed virusne infekcije. Akutni bronhitis najčešće se pojavljuje tijekom hladnog vremena odnosno zimskih mjeseci te je vrlo učestao kod male djece. Obično traje kratko te rijetko dolazi do većih komplikacija. Kako smo to već prethodno naveli, uzročnici akutnog bronhitisa su virusne infekcije i to i području gornjih dišnih puteva. Od virusa koji se javljaju kao uzročnici su koronavirusi, rinovirusi, influenca, adenovirusi te respiratorni sincicijski virusi i parainfluenca. Nevirusni bronhitis vrlo je rijetka pojava jer bakterije inače samo sekundarno djeluju na bronhe koji su već prethodno oštećeni virusnim infekcijama. Od ove bolesti najviše obolijevaju mala djeca do šeste godine života i to u zimskim mjesecima zbog učestalog boravljenja u zatvorenim prostorijama više ljudi što pogoduje kapljičnom širenju virusa. U nastavku članka napisat ćemo ponešto i o simptomima i liječenju akutnog bronhitisa.

Akutni bronhitis - simptomi

Akutni bronhitis povezan je s oštećenjem sluznice te oticanjem stijenke i velikom produkcijom sluzi. Respiratorna infekcija uvijek je prisutna u gornjim dišnim putevima. Virusi koji djeluju kao uzročnici kapljičnim putem dolaze do dišnog trakta i tim putem naposljetku do samih bronha. Jedan od glavnih simptoma je kašalj iako nije nužno da osoba kašlje. Također su prisutni i drugi simptomi koji su obično vezani uz običnu prehladu kao što su hunjavica, grlobolja, promuklost, a u nekim slučajevima i konjunktivitis. Također može doći do boli u prsnoj kosti što upućuje da je došlo do upale sluznice odnosno bronha. U početku se radi o suhom kašlju dok kasnije dolazi do iskašljavanja. Uzimajući u obzir i dob i kondiciju bolesnika, mogu se pojaviti i drugi simptomi poput temperature i drugih općih simptoma koji su prisutni kod prehlada. Akutni bronhitis traje od tjedan dana do najviše tri tjedna nakon čega se simptomi u potpunosti povlače.

Akutni bronhitis - liječenje

Akutni bronhitis se obično liječi na način da se cilja na ublažavanje glavnog simptoma, a koji je kako smo to prethodno naveli kašalj. Navedeno se postiže prilagođavanjem vlažnosti u prostoriji odnosno boravljenju u manje vlažnim prostorijama, prestankom pušenja ukoliko se radi o pušaču te konzumiranjem većih količina tekućine. Također, koriste se lijekovi protiv kašlja. Inhalacija tople pare također se preporučuje. U izuzetnim situacijama kod težih simptoma koriste se antibiotici, ali bi se iste trebalo izbjegavati ako je od akutnog bronhitisa oboljela inače zdrava osoba. Stoga, potrebno je pripaziti da se ode kod liječnika stručnjaka kako ne bo dolazilo do pogrešne dijagnoze i neopravdanog i nepotrebnog liječenja s antibioticima. Akutni bronhitis nije lako izbjeći pogotovo u zimskim mjesecima, a s obzirom da se prenosi kapljično. U svakom slučaju, ako se radi o bolesniku pušaču, prestanak pušenja za vrijeme oboljenja vrlo je bitno. Također, za osobe koje često obolijevaju ili spadaju u rizične skupine savjetuje se cijepljenje svake godine.


Tagovi: