Ako osjetite ove simptome, u pitanju je moždani udar! Evo što trebate napraviti

Ako osjetite ove simptome, u pitanju je moždani udar! Evo što trebate napraviti

Što je moždani udar i kako ga prepoznati

Moždani udar je privremeni prekid dotoka krvi u mozak koji može nastati zbog nedostatka protoka krvi uzrokovanog nekom blokadom u obliku tromba ili zbog krvarenja, odnosno gubitka krvi kod izlijeva krvi u mozak. Najveći dio moždanih udara se dešava zbog blokade dotoka krvi u mozak, njih 85% su moždani udari ishemijske naravi kojima je uzrok ugrušak krvi, tromb.

Tromb može nastati bilo gdje u tijelu i putem krvotoka doputovati u mozak i tako napraviti blokadu u mozgu. Simptomi se javljaju unutar 24 sata a najvažnije je prepoznati simptome jer se tada može intervenirati prije nego dođe do moždanog udara.

Ukoliko osjećate obamrlost ili utrnulost jednog dijela tijela, poremećaj govora, gubitak vida ili osjećate magljenje popraćeno jakim i naglim glavoboljama gubite ravnotežu i imate vrtoglavice nemojte čekati jer kod moždanih udara treba djelovati unutar prvih tri do četiri sata kako bi se posljedice svele na što manje moguću mjeru. Testirati možete sami sebe na način ukoliko osjetite da vam trne dio tijela, da se nasmijete i provjerite da li je jedan dio lica obješen, te da izgovorite neku jednostavnu rečenicu i provjerite možete li govoriti.

Moždani udar uzroci

Moždani udar se češće javlja kod muškaraca nego kod žena, a najveći uzročnik je povišeni krvni tlak koji u svakoj dobi bez obzira radi li se o muškarcu ili ženi uzrokuje moždani udar. Abnormalni visoki krvni tlak uzročnik je kardiovaskularnih bolesti, te je veliku uzročnik moždanih udara.

Osim visokog krvnog tlaka, genetika također ima veliku ulogu kao uzročnik, te kardiovaskularne bolesti poput srčanih aritmija, suženje krvnih žila vrata, aneurizma pucanje proširenih vena u mozgu, dijabetes. Ujedno povišeni kolesterol i trigliceridi u krvi uzrokovat će moždane udare. Pušenje, alkoholizam i prekomjerna tjelesna težina će samo ubrzati da prije dođe do pojave moždanih udara.

Tromboembolija, embolija tromba je također važan i učestali uzročnik pojave moždanih udara jer tromb koji je nastao negdje drugdje u tijelu može krvnim žilama doputovati do mozga i tu blokirati dotok krvi u mozak i na taj način će nastati nekroza mozga i doći do ishemijskog udara. Kada krvne žile u mozgu pucaju dolazi do krvarenja unutar mozga i na taj način mozak gubi potrebnu krv za funkcioniranje i dolazi do hemoragijskog udara.

Moždani udar liječenje

Moždani udar može biti i smrtonosan i vrlo je visoko pozicioniran na ljestvici uzročnika smrtnosti u svijetu ali i kod nas. Ne trebamo niti naglasiti da je prevencija naročito ako se simptomi jave 24 sata prije samog udara najvažnija, te ukoliko primijetite simptome koji upućuju na moždani udar trebate se hitno javiti liječniku jer se tada udar možda može i spriječiti.

Posljedice moždanih udara se mogu smanjiti unutar prvih četiri sata ukoliko se odmah pozove hitna pomoć ili se obratite liječniku. Osoba kad je jednom doživjela ovakav udar bit će hospitalizirana kako bi se obavile sve potrebne pretrage i dijagnosticirala tjelesna oštećenja koja ponekad mogu biti i trajna i neotklonjiva. Svakako potrebno je dijagnosticirati što je bio uzročnik moždanih udara te koje je vrste udar bio.

Liječenje se provodi nakon što se ustanovi uzrok, jer ukoliko je na primjer uzrok udara bio tromb bit će potrebno razbijanje tromba unutar mozga, odnosno smanjivanje ugruška, ali ukoliko je uzrok bilo krvarenje unutar mozga bit će potrebno zaustaviti krvarenje i spriječiti dalje krvarenje.


Tagovi: