Acetilsalicilna kiselina ili Aspirin – što je i kako djeluje

Acetilsalicilna kiselina ili Aspirin - što je i kako djeluje

Znate li što je acetilsalicilna kiselina ili Aspirin?

Jedan od najpoznatijih i najrasprostranjenijih lijekova danas zasigurno je Aspirin. Vjerojatno ste upoznati s drugim nazivom za Aspirin, a to je acetilsalicilna kiselina. Ovaj jako djelotvorni lijek se koristi u brojnim medicinskim slučajevima, prvenstveno kao antiupalni lijek i analgetik. Uz to, također pomaže osobama koje imaju problem s grušanjem krvi na način da sprječava nastanak tromboze. Kao što vidite, brojna su korisna svojstva Aspirina. U nastavku ćemo detaljnije objasniti sve što trebate znati za ovaj kemijski spoj. Stoga, za što se koristi acetilsalicilna kiselina?

Tri učinka su ključna, a to su: protuupalno djelovanje, analgetski učinak (drugim riječima: smanjuje bolove) i antipiretski učinak (snižava povišenu temperaturu). Tako će se Aspirin najviše koristiti za liječenje blagih u umjerenih bolova poput glavobolje, menstrualnih bolova, zubobolje, bolova nakon operacija i mišićne upale. Ako imate blaži oblik gripe ili prehlade, Aspirin će također dobro poslužiti za snižavanje povišene tjelesne temperature. Kao što smo spomenuli, vrijedan mu je učinak i u svrhu sprječavanja tromboze.

Acetilsalicilna kiselina - preventivno korištenje i nuspojave

Veoma je uobičajeno da se acetilsalicilna kiselina koristi kao "preventivno" sredstvo, točnije kako bi se spriječio nastanak krvnih ugrušaka, gdje pacijenti pri tom nisu ni svjesni koje sve opasnosti nosi korištenje takvog lijeka. Upravo zato, apsolutno je nužno konzultirati se sa liječnikom ili ljekarnikom prije korištenja takvog lijeka u te svrhe. Aspirin nosi svoje opasnosti pa ako se uzima više aspirina nego što je potrebno, može doći do trovanja salicilatima. Može također doći i do kroničnog trovanja salicilatima kod kojeg su znakovi dosta neprimjetni, pa tako uključuju mučninu, znojenje, gluhoću, omaglicu, smetenost, povraćanje, vrtoglavicu.

Određene osobe pak imaju izraženu osjetljivost na ovaj kemijski spoj pa isto trebaju postupiti s oprezom. Također, acetilsalicilna kiselina može biti u interakciji s drugim lijekovima, poput nesteroidnih protuupalnih lijekova, lijekova za depresiju i liječenje šećerne bolesti itd. Nuspojave uključuju mučnine, čir želuca, proljev, krvarenje iz nosa, mokraćnog trakta, genitalija i zubnog mesa, čir dvanaesnika i tome slično.

Acetilsalicilna kiselina kroz povijest

Ovaj kemijski spoj je prepoznat preko 100 godina i njegovu učinkovitost su ljudi rano otkrili. Tako se acetilsalicilna kiselina koristi još od kraja 19. stoljeća, iako se sve do 70-ih godina 20. stoljeća nije znalo kako točno djeluje. Ključna osoba za razrješavanje tog misterija je farmakolog John Vane koji je otkrio da acetilsalicilna kiselina onemogućuje sintezu prostaglandina. To otkriće je bilo toliko veliko da je g. Vane dobio Nobelovu nagradu za medicinu 1982. godine.

Naime, prostaglandini djeluju ni manje ni više kao lokalni hormoni i utječu na kontrakciju glatkih mišića krvnih žila i opuštanje mišića dišnih putova, a sprječava i nakupljanje trombocita. Isto tako, zaslužna je za održavanje krvnog tlaka i bubrežnih funkcija. Upravo zato, budući da aspirin sprječava nastanak prostaglandina, sprječava sve navedene njegove funkcije u organizmu. Kao što možete zaključiti, radi se o moćnom i korisnom lijeku, ali također o lijeku kojemu moramo pristupiti oprezno i uz stručni nadzor!


Tagovi: