Što je abulija

Što je abulija

Što je abulija

Abulija predstavlja patološko stanje bezvoljnosti koje ne prestaje dulje vrijeme i nije uzrokovano napornim radnim danom. Ovo je poremećaj koji prati druge psihičke poremećaje poput melankolije ili hipohondrije. Sam po sebi ne predstavlja mentalni poremećaj jer nedostatak motivacije, bezvoljnost, često može biti uzorkovana neurološkim patološkim stanjima.

Nedostatak motivacije, letargija normalne su situacije i mogu se javiti svakome povremeno, no međutim kada osoba počinje se zatvarati u sebe i izolirati od svoje okoline jer abulija traje dulje vrijeme, tada ovo stanje prelazi u psihički poremećaj. Intenzitet može biti različit te može biti u blažem, srednjem ili težem obliku.

Bezvoljnost, nesposobnost donošenja odluka pokazatelji su da je kod osobe nastupilo stanje abulije. Te ovo stanje može biti simptom drugih psiholoških poremećaja poput depresije. Također ovo stanje može biti uzrokovano nekim lijekovima pa prije korištenja lijekova pročitajte popratne nuspojave konzumiranja lijeka. Nakon prestanka uzimanja lijeka koji uzrokuje ovo stanje bezvoljnost bi trebala nestati i vaša motivacija se vratiti u normalu kao i prije uzimanja lijeka.

Abulija simptomi

Abulija može imati slabije i jače izražene simptome i ne predstavlja samo nedostatak motivacije i bezvoljnost. Simptomi koji upućuju na ovu pojavu se mogu javiti kao nedostatak energije za svakodnevne obaveze koje inače obavljate bez puno muke. Osjećate umor i nemate motivacije, te vam je inicijativa nešto što već dulje vrijeme niste pokrenuli ni na jednom području svog života, od posla do privatnih situacija.

Može vam se desiti i da su vam pokreti usporeni, te da sporo reagirate na vanjske podražaje. Govor može biti usporen, a ono što drugi govore vama može vam teško pasti. Emocionalno ste nestabilni te su mogući naleti emocija i na vas to može djelovati iscrpljujuće. U težim slučajevima abulija može dovesti i do nemogućnosti govora uopće, odnosno može dovesti do nijemosti.

S obzirom na nestabilnost psihe sposobnost donošenja odluka i odgovora na pitanja i zahtjeve koji dolaze iz vaše sredine na poslu ili obitelji su poremećeni. Ukoliko se ovi simptomi javljaju u skupinama i traju dulje vrijeme potrebno je obratiti se liječniku.

Abulija liječenje i uzroci

Abulija može biti uzrokovana nekim lijekovima, no ona je obično simptom za neke psihičke bolesti i neuroloških poremećaja. Uzroci koji mogu dovesti do ovog stanja su i ozljeda mozga, bolesti mozga, te moždani udari. Ozljeda nukleusa također može uzrokovati abuliju. A ozljede dijela mozga kojim se upravlja motivacijama i pokretačkim snagama također mogu uzrokovati ovo stanje.

Liječenje ovog stanja će ovisiti o intenzitetu, te o tome da li je abulija simptom psihičkog i neurološkog poremećaja pa će biti liječena zajedno sa psihičkim poremećajem čiji je simptom. Liječenje će ovisiti i o tome da li je uzrok abulije ozljeda mozga i neće biti isto kao i kod osoba koje uz abuliju imaju i na primjer depresiju.

Liječenje se u velikoj većini slučajeva sastoji od psiholoških terapija na kojima pacijenti uče kako upravljati svojim emocijama i željama, ali sportske i fizikalne terapije nisu isključene u liječenju ovog stanja. Naime fizički napor pomaže u proizvodnji endorfina čija prisutnost poboljšava raspoloženje.


Tagovi: