Abazija – uzrok, simptomi, liječenje

Abazija  - uzrok, simptomi, liječenje

Abazija što je i njeni uzroci

Abazija predstavlja bolest nemogućnosti hodanja i nesposobnosti kordiniranja pokreta iako postoji normalna pokretnost nogu. Noge su gibljive, međutim osoba ne može hodati. Uzroci dolaze od bolesti malog mozga ili zbog bolesti čeonog režnja velikog mozga, no uzroci mogu biti i psihogeni kao što je histerija.

Mogući uzroci abazija su i lezije na malom mozgu ili lezije na čeonom režnju velikog mozga koje nastaju uslijed bolesti ili traume, infekcije, te izloženosti kemikalijama. No bolesti malog mozga ili čeonog režnja velikog mozga koje mogu uzrokovati nemogućnost hodanja i koordinacije mogu biti druge bolesti kao što su multipla skleroza, moždani udar, potres mozga, tumori na mozgu, meningitis, Alzheimerova bolest, hidrocefalus te druge bolesti koje mogu utjecati na odumiranje stanica mozga koje upravljaju kretanjem i hodanjem.

Promjene na mozgu mogu biti uočene pretragama CT i magnetske rezonance, čak i neke stare ozljede mogu biti uzrok promjenama u mozgu koje dovode do nemogućnosti hodanja i nekoordiniranih kretnji zbog čega osoba se ne može samostalno kretati bez ortopedskih pomagala.

Abazija simptomi

Abazija ima svoje osnovne simptome, a to su nemogućnost hodanja i nekoordinirano kretanje. Noge su pokretne, međutim osoba se ne može kretati. Kako uzok može biti i psihogen popratno uz ove simptome se mogu pojaviti i simptomi psihičkih bolesti.

Kada se radi o uzroku ozljede ili bolesti mozga simptomi za stanja abazija će biti isti, no popratno će osoba imati i simptome bolesti koje su uzrokovale poremećaj stanica u malom mozgu ili čeonom režnju velikog mozga. S obzirom da postoji veliki broj bolesti koje mogu utjecati na bolest mozga i ti simptomi mogu biti vrlo različiti.

Tako na primjer kod moždanog udara može doći i do nepokretnosti cijele jedne strane tijela, od glave do noge, tumori na mozgu mogu uzrokovati glavobolje i vrtoglavice. Svaka od ovih bolesti imaju svoje simptome koji mogu biti snažniji, pa će se nemogućnost hodanja i problemi s pokretima činiti kao sekundarni simptomi osnovne bolesti i promatrat će se u sklopu glavne bolesti.

Abazija liječenje

Liječenje abazija podrazumijeva liječenje osnovne bolesti malog mozga ili čeonog režnja velikog mozga. Prvenstveno se treba dijagnostisirati točan uzrok pojave abazija jer uzrok može biti i psihičke prirode, pa je potrebno utvrditi pravi uzrok kako bi se pristupilo ispravnom liječenju. Dijagnostika poput CT, magnetske rezonance otkrit će ukoliko je uzrok organske prirode te o kojoj se bolesti radi.

Liječenje se dakle određuje ovisno koja je bolest uzrok abrazije, jer funkcija mozga ukoliko je narušena pojavit će se i drugi problemi koje bolest mozga donosi. Pa tako kod Alzheimerove bolesti će osoba postati dementna i neće prepoznavati svoje najbliže i njezin će svijet biti oganičen na vlastite fantazije.

Zanimljiva je činjenica kako i kardiovaskularne bolesti mogu dovesti do poremećaja kognitivnih funkcija, te na taj način utjecati i na mogućnost kretanja i hodanja. Svakako liječnik specijalista je taj koji će na bazi rezultata dijagnosticirane bolesti odrediti liječenje koji će se liječiti osoba koja pati od abazije bez obzira o uzroku ove pojave.


Tagovi: