Što je utp kabel

Što je utp kabel

Što je utp kabel i kako funkcionira?

Odgovor na pitanje što je utp kabel je vrlo jednostavan. Naime, utp kabel je napravljen od bakra koji se prije svega koristi u telefonskoj industriji i industriji lokalnog interneta, poznatog kao LAN. U industriji postoji pet vrsta utp kabela, od kojih svaki ima svoje određene karakteristike. Sam utp kabel je konstituiran od četiri ukrštena para bakrenih žica, koji su zaštićeni plastičnom ovojnicom. Najprije se parovi zasebno uvijaju te se zatim tako uvijeni parovi međusobno uviju jedan oko drugog.

Ovakva konstrukcija utp je osmišljena kako bi se smanjila preslušavanja i elektromagnetske smetnje, koje znaju pogoršati izvedbu mreže. Radi lakšeg prepoznavanja pojedinog upletenog para, oni su obojeni različitim bojama. Boje koje se uglavnom koriste su: plava, narančasta, zelena, smeđa ili siva te se one uparuju s jednom od boja iz druge skupine, koju čine boje: bijela, crvena, crna, žuta ili ljubičasta. U nastavku pročitajte dodatne informacije o utp kabelu te si na taj način proširite znanje o tome što je utp kabel.

Što je utp kabel i kako se mjeri njegova kvaliteta?

Pročitajte ovaj odlomak i saznajte kako se mjeri kvaliteta utp kabela te si na taj način proširite znanje o tome što je utp kabel. Kvaliteta utp kabela ima veliki utjecaj na njegovu upotrebu. Kabeli kategorije 1 imaju brzinu od 1 megabita u sekundi ili Mbps i ne mogu se koristiti u telekomunikacijama. Utp kabeli kvalitete kategorije 2,3 i 4 koriste se u telekomunikacijama i internet mrežama male brzine.

Utp kabeli kategorije 5 imaju brzinu od 100 Mbps u konfiguraciji s dva para. Utp kabeli kategorije kvaliteta 6 imaju brzinu od 10.000 Mbps. Kabeli kategorije 5 najčešće se koriste u redovitim mrežama za kućanstva, dok su kabeli kategorije 6 specifičniji za mreže velike brzine između poslužitelja. Redoslijed žica u telefonskom konektoru varira ovisnu o korištenju utp kabela. Postoje dvije vrste ožičenja, ravno i križno. Kvaliteta utp kabela se mjeri na temelju količine prenošenih megabita u sekundi. U nastavku teksta vam donosimo dodatne informacije o tome što je utp kabel.

Što je utp kabel, a što je STP kabel?

U telekomunikacijama i internet industriji, istovremeno se koristi i STP kabel, stoga bi uz to što je utp kabel trebali znati i što je STP kabel. STP kabeli također funkcioniraju na temelju uparenih parova žica, ali oni isto tako sadrže električno vodljivu aluminijsku foliju, isparenu metalnu foliju ili metalnu "pletenicu". Navedeni dodatni dio čini glavnu razliku između UTP i STP kabela. Kod utp kabela, omotač i njegova mehanička oprema sami štite četiri upletena para iznutra od vanjskih utjecaja.

Utp kabeli do kategorije 6 relativno su jednostavnog dizajna što ih čini fleksibilnijima od STP kabela. Zbog navedenih činjenica, mrežni upravitelji diljem svijeta uglavnom biraju utp kabele. Također, utp kabeli su jeftiniji i lakši za rukovanje od STP kabela. Sada kada znate osnovne stvari o tome što je utp kabel i koje su njegove karakteristike, dodatne informacije koje vas zanimaju možete pronaći na internet mreži. Također, dodatne informacije možete potražiti i kod svojeg teleoperatera.


Tagovi: