Nogometno igralište dimenzije

Nogometno igralište dimenzije

Nogometno igralište dimenzije

Nogometno igralište dimenzije su određene ali se razlikuju od natjecanja do natjecanja. Nogomet je kompleksna igra, a na izgled igre itekako utječe nogometno igralište i njegove dimenzije. Također, treba razlikovati nogometno igralište za odigravanje nogometa na travi, od onoga igrališta na kojemu se igra "mali" nogomet ili futsal. Kada je riječ o nogometu na travi, dimenzije igrališta su taman takve da omogućavaju dinamičnu igru kroz 90 minuta u kojoj sudjeluju ukupno 22 igrača, po 11 za svaku momčad. Nogomet je prekrasna igra, koja je sastavljena od velikog broja segmenata.

Na primjer, upravo je zbog nogometno igralište dimenzije moguće odigravati duge lopte i nabacivanja u kazneni prostor, što zahtjeva skok i igru glavom. Također, kako nogometno igralište nema fiksne dimenzije, već variraju do nekoliko desetaka metara, mnoge momčadi su upravo dimenzije prilagođavale svom načinu igre i svojoj taktici. Dakle po potrebi bi skratili dimenzije ili proširili igralište, kako bi što bolje koristili svoje taktičke zamisli.

Nogometno igralište dimenzije za natjecanja

Nogometno igralište dimenzije ovise o nogometnom natjecanju, barem kada su u pitanju dužina i širina igrališta. Naime neki dijelovi igrališta su uvijek jednaki, bez obzira koje su dimenzije ostatka igrališta. Duljina igrališta može se opisati kao aut linija, a širina kao gol linija. Nogometno igralište uvijek je pravokutnog oblika, a podijeljeno je središnjom linijom na dva jednaka dijela. Naravno na sredini gol linije nalaze se golovi koji su standardnih dimenzija. Svaki gol visine je 2,44 metra a širine 7,32 metra. Oko golova nalazi se prostor u kojem vratari mogu igrati rukom, a zove se šesnaesterac.

Svaki prekršaj ili igra rukom koje napravi obrambeni igrač u svom šesnaestercu kažnjava se kaznenim udarcem sa točke koja je udaljena 11 metara od linije gola. Također, unutar šesnaesterca nalazi se dodatni prostor koji se naziva peterac. U tom je prostoru vratar dodatno zaštićen od prekršaja i kontakta protivničkih igrača. Nogometno igralište dimenzije za natjecanja bi trebalo biti dužine između 100 i 110 metara, a širine od 65 do 75 metara.

Nogometno igralište dimenzije - svjetski stadioni

Nogometno igralište dimenzije za međunarodno natjecanje su navedene dužine između 100 i 110 metara i širine od 65 do 75 metara, dok dimenzije igrališta mogu biti nešto drugačije ovisno o ligama u kojima se klubovi natječu. Kada su nogometne lige u pitanju, ovdje je raspon duljine igrališta nešto veći i može biti od 90 do 120 metara, dok širina može varirati od 45 do 90 metara. Jedno od najvećih nogometnih igrališta nalazi se na stadionu Camp Nou, gdje svoje domaće utakmice igra nogometni klub Barcelona.

Upravo su dimenzije stadiona dužine 105 metara i širine 68 metara planski odabrane kako bi kombinatorika i način igre Barcelone što više došao do izražaja na širem prostoru. Sa druge strane nekadašnji stadion Arsenala, Highbury, imao je značajnije manje nogometno igralište dimenzije, što je također odgovaralo domaćinu zbog preferiranja i forsiranja taktike igranja na manjem prostoru u kojoj su se najbolje snalazili. Često su dimenzije igrališta, pa čak i visina rezanja trave na igralištu, korištene kako bi domaćin ostvario prednost i lakše došao do pobjede.


Tagovi: