Pravila odbojke

Pravila odbojke

Osnovna pravila odbojke

Odbojka kao sporta ima razna pravila od kojih se neka smatraju osnovnim. Osnovna pravila odbojke vrijede za sve varijante ovog sporta. Odbojkaška utakmica podrazumijeva nadmetanje dvije odbojkaške ekipe koje se nalaze na suprotnim stranama mreže. Svaka momčad nastoji uspješno prebaciti loptu preko mreže s ciljem da lopta dotakne terene. Igra počinje tako što igrač pojedine ekipe servira loptu preko mreže na protivničku stranu terena. Nakon što suprotna ekipa prihvati servis, moraju u maksimalno tri kontakta vratiti loptu na protivničku stranu.

Nadigravanje se nastavlja, pri čemu su svakoj momčadi dopuštena tri uzastopna dodira. Nadigravanja se odvija sve dok lopta ne dodirne tlo. Momčadi koja pobijedi u izmjeni dobiva poen i ima pravo servirati kako bi počela nova izmjena. Postoje razne taktike u ovom sportu prema kojima se igrači kreću po terenu kako bi što bolje izvodili izmjenu. Osnovna pravila odbojke su osmišljenja kako bi sve ekipe imale jednake šanse za pobjedom.

Pravila odbojke i razlike među njima

Iako postoje osnovna pravila odbojke, postoje i pravila odbojke koja se međusobno razliku ovisno o varijanti odbojkaške igre. Primarne razlike na međunarodnom levelu se odnose na zamjene tijekom odbojkaškog meča. Međunarodna pravila definiraju maksimalno šest izmjena za svaku ekipu po setu. Igrači iz početne postave se mogu samo jednom zamijeniti tijekom seta. Pojedina domaća natjecanja dopuštaju više od šest izmjena po setu za svaku momčad. U svijetu odbojke postoji krovna organizacija (FIVB) koja određuje i kontrolira pravila igre na međunarodnim turnirima, poput Olimpijskih igara te svjetskih prvenstava.

U SAD-u postoje različita pravila, ovisno o razini natjecanja. Tako mečevi u sklopu sveučilišne lige imaju drugačija pravila nego mečevi u sklopu srednjoškolske lige. Istovremeno postoje i drugačija pravila za odbojku na pijesku. Najočitija razlika je broj igrača u početnoj momčadi. Odbojka na pijesku se igra u parovima. Odbojka na pijesku se igra na 21 dobiveni poen po setu. Parovi svakih sedam poena mijenjaju stranu terena.

Kršenje pravila odbojke

Kao što znate sva pravila se mogu prekršiti pa tako i pravila odbojke. Da bi se sankcionirala kršenja pravila svaka utakmica mora biti vođena od strane kvalificiranog suca. Rezultat prekršaja je bod za protivničku momčad. Tijekom servisa, igrač koji servira ne smije stupiti na ili preko linije servisa dok uspostavlja kontakt s loptom. Ako prestupi ili stane na crtu tijekom servisa, taj servis se smatra neuspješnim i dodjeljuje se poen protivničkoj ekipi.

Igračima je strogo zabranjeno dodirivanje mreže bilo kojim dijelom tijela dok je lopta u igri. Prekršaj se smatra i kada igrač blokira loptu na suprotnoj strani, tj. na strani protivničke mreže. Igrač smije blokirati loptu jedino na svojoj strani mreže. Prekršaj je također onda kada pojedina ekipa dodirne loptu više od tri puta. Važno je da svi igrači nauče pravila odbojke, kako bi što manje radili prekršaje i na taj način davali "lake" poene protivničkoj momčadi. U pojedinim utakmicama svaki poen može biti presudan.


Tagovi: