Kako nastaje potres

Kako nastaje potres

Što je i kako nastaje potres

Što je i kako nastaje potres? Površina na kojoj klize naziva se rasjed ili ravnina rasjeda. Mjesto ispod zemljine površine gdje počinje potres naziva se hipocentrom, a mjesto neposredno iznad njega na površini zemlje naziva se epicentar. Ponekad potres ima praoštre koje određuju kako nastaje potres. To su manji potresi koji se događaju na istom mjestu kao i veći potres koji slijedi. Znanstvenici ne mogu reći da je potres praskozorje sve dok se ne dogodi veći potres. Najveći, glavni potres naziva se potres. Mainshocks uvijek ima naknadne potrese koji slijede. Riječ je o manjim potresima koji se kasnije javljaju na istom mjestu kao i potres. Ovisno o veličini strujnog udara, naknadni potresi mogu se nastaviti tjednima, mjesecima, pa čak i godinama nakon strujnog udara! Potres nastaje naglim klizanjem greške. Tektonske ploče uvijek se sporo kreću, ali se zbog trenja zaglave na rubovima. Kad naprezanje na rubu prevlada trenje, dolazi do potresa koji oslobađa energiju u valovima koji putuju kroz zemljinu koru i uzrokuju podrhtavanje koje osjećamo.

Što uzrokuje i kako nastaje potres

A to sve ima veze sa time kako nastaje potres. Ali ova koža nije sve u jednom komadu - sastavljena je od mnogih dijelova poput zagonetke koja prekriva površinu zemlje. I ne samo to, već se ovi dijelovi slagalice polako kreću, klize jedan pored drugog i sudaraju se jedan s drugim. Dok su rubovi kvarova zalijepljeni, a ostatak bloka se pomiče, energija koja bi inače uzrokovala klizanje blokova jedan pored drugog se pohranjuje. Kad sila pokretnih blokova napokon nadvlada trenje nazubljenih rubova rasjeda i odlijepi se, oslobađa se sva ta pohranjena energija. Energija zrači prema van iz rasjeda u svim smjerovima u obliku seizmičkih valova poput valovitosti na ribnjaku. Seizmički valovi tresu zemlju dok se kreću kroz nju i kako nastaje potres, a kad valovi dosegnu zemljinu površinu, tresu tlo i sve na njoj, poput naših kuća i nas!

U Kaliforniji postoje dvije ploče - Pacifička ploča i Sjevernoamerička ploča. Pacifička ploča sastoji se od većine dna Tihog oceana i linije Kalifornijske obale. Sjevernoamerička ploča obuhvaća većinu sjevernoameričkog kontinenta i dijelove dna Atlantskog oceana. Primarna granica između ove dvije ploče je rasjed San Andreas. Rasjed San Andreas dugačak je više od 650 milja i proteže se do dubine od najmanje 10 milja. Mnogi drugi manji kvarovi poput Hayward (Sjeverna Kalifornija) i San Jacinto (Južna Kalifornija) granaju se iz zone rasjeda San Andreas i pridružuju joj se.

Kako nastaje potres i kako se mjeri

Potresi se bilježe instrumentima koji se zovu seizmografi. Snimka koju naprave naziva se seizmogram. Seizmograf ima bazu koja se čvrsto postavlja u tlo i veliku težinu koja slobodno visi. Kad potres uzrokuje podrhtavanje tla, trese se i baza seizmografa, ali viseća težina ne, eto kako nastaje potres i kako se mjeri. Umjesto opruge ili niti s koje visi apsorbira sav pokret. Zabilježena je razlika u položaju između potresnog dijela seizmografa i nepomičnog dijela. Kako znanstvenici mjere veličinu potresa i kako nastaje potres? Veličina potresa ovisi o veličini rasjeda i količini proklizavanja rasjeda, ali to nije nešto što znanstvenici mogu jednostavno izmjeriti mjernom trakom budući da su rasjedi duboko nekoliko kilometara ispod zemljine površine. Pa kako mjere potres? Oni koriste snimke seizmograma napravljene na seizmografima na površini zemlje kako bi utvrdili koliki je potres bio. Kratka vrckava linija koja se ne vrti jako znači mali potres, a duga vrckava linija koja se jako miče znači veliki potres. Duljina mrdanja ovisi o veličini kvara, a veličina mrdanja ovisi o količini klizanja. Veličina potresa naziva se njegova magnituda. Za svaki potres postoji jedna magnituda. Znanstvenici također govore o intenzitetu potresa od potresa, a to varira ovisno o tome gdje se nalazite tijekom potresa.


Tagovi: