Kako staviti tampon

Kako staviti tampon

Što su tamponi i kako staviti tampon

Tamponi su mali od vate napravljeni pamučni čepići koji se koriste kod menstruacija. Tamponi su više higijenskiji od higijenskih uložaka jer onemogućavaju menstrualnoj krvi širenje po čitavom intimnom području. Oni se umeću u tijelo i nisu sa vanjske strane kao higijenski uložak. Ako ste naučili kako staviti tampon na pravilan način ne bi trebao uzrokovati nelagodnost i bol, već nakon postavljanja bit trebao biti neprimjetan.

Nakon pravilnog umetanja, krv se ne bi smjela izlijevati izvan njega, a u tijelu bi se trebao zadržati najmanje četiri, a najviše šest sati. Ukoliko tampon ostane u tijelu žene dulje od osam sati postoji mogućnost toksičnog šoka koji žena može doživjeti, stoga oprezno. Ako koristite tampon ili ga planirate koristiti nemojte zaboraviti na vrijeme korištenja jer vaše je zdravlje najvažnije.

Kad ste naučili kako staviti tampon, moći ćete se kupati za vrijeme menstruacije u moru, rijeci, jezeru ili u bazenu. Međutim, nemojte se kupati prvih dana vašeg menstrualnog ciklusa, pogotovo ako je vaša menstruacija obilna. Nakon par dana ciklusa kad već krvarenje oslabi uz tampon ćete se moći kupati i plivati. Pripazite da odmah nakon kupanja promijenite tampon i donje rublje kako bi se spriječio razvoj bakterija i neželjene upale.

Kako staviti tampon pomoću aplikatora

Tampon je pakiran u kartonskoj kutijici u plastičnom omotu svaki posebno, u sterilnim uvjetima. Bitno je kada otvorite tampon iz njegovog plastičnog omota da prije umetanja u tijelo i ostane sterilan da bi se spriječio razvoj bakterija i upala. Proučite u uputama kako staviti tampon na ispravan način i prije stavljanja dobro operite ruke.

Lakši način kako staviti tampon u vaginalni prostor je pomoću aplikatora. Mlade djevojke koje se po prvi put susreću sa tamponima radije odabiru umetanje pomoću aplikatora. Postupak umetanja pomoću aplikatora slijedi ovako nakon što ste dobro oprali ruke: sjednite na wc školjku raširenih nogu, pravilno namjestite tampon na aplikator pridržavajući pritom sa palcem i srednjim prstom sami tampon, a kažiprstom končani dio.

Vrh tampona namjestite na ulaz u vaginalni otvor i pomoću aplikatora umetnite tampon dublje dokle vaš prst može dosegnuti. Da bi vam bilo udobnije dok nosite tampon, nemojte ga umetati ravno već pratite prirodni smjer vašeg tijela. Aplikator nakon umetanja maknite i opustite tijelo kao da niste ništa umetali, brzo ćete se naviknuti na tampone.

Kako staviti tampon bez aplikatora

Naravno, postoji i način kako staviti tampon bez aplikatora. Ruke uvijek trebaju biti temeljito oprane i sam tampon nakon otvaranja treba ostati sterilan do umetanja.

Tampon namjestite na srednji prst ruke, pridržavajući ga placem i kažiprstom. Važna savjet kod toga kako staviti tampon jest da je potrebno materijal tampona malo rastvoriti kako bi bolje apsorbirao. Jednako kao i kod umetanja sa aplikatorom, ručno umetanje tampona treba ići u smjeru prirodnog vaginalnog otvora tijela i umetnuti dokle prst kojim umećete tampon seže. Ne brinite hoćete li ga kasnije moći izvaditi jer končani dio uvijek ostaje van tijela. Zapamtite da više od osam sati tampon ne smije biti u tijelu, držite se intervala četiri do šest sati maksimalno.

Kao i kod higijenskih uložaka tako i kod tampona postoje različite vrste koje omogućavaju upijanje manje ili veće količine krvi. Sukladno vašem ciklusu takve ćete tampone i odabrati. Možda ćete u početku trebati isprobati nekoliko vrsta dok ne pronađete najbolju varijantu sa kojom ćete bezbrižno provesti dan.


Tagovi: