Značenje i porijeklo prezimena KUŠTRO

Značenje i porijeklo prezimena KUŠTRO: Povezanost s obradom kože i kožarskim zanatom

Prezime Kušt(r)o jedno je od onih prezimena koja, za razliku od nekih, vuku korijene iz riječi koja ima svoje značenje. Naime, riječ "kuštra" (po nekim izvorima "kuštro") označava kožu ili kožnu robu koja se proizvodi u kožarskom zanatu.

Prema nekim izvorima, prezime Kuštro potječe iz Slavonije, a prema drugima iz Dalmacije.Pretpostavlja se da su Kuštre bili zanatlije koji su se bavili obradom kože i proizvodili kožnu robu, poput cipela, torbi, remena i drugih predmeta koji su bili potrebni u svakodnevnom životu. Osim toga, kožari su bili važni u proizvodnji vojničke opreme, pa se tako pretpostavlja da su se neki Kuštre bavili i izradom vojničkih kožnih predmeta.Prezime Kuštro spada u kategoriju relativno rijetkih prezimena u Hrvatskoj, a prema podacima iz 2011.

godine, u Hrvatskoj živi nešto manje od 200 osoba s ovim prezimenom. U Sjedinjenim Američkim Državama, prezime Kuštro također je prisutno, ali u znatno manjoj mjeri.Zanimljivo je kako se u nekim zemljama prezime Kuštro piše s "u" (Kustro), dok se u drugima piše s "o" (Kuštro).

Ovo je vjerojatno posljedica razlika u pravopisu različitih jezika, ali i činjenice da se prezimena često mijenjaju ovisno o tome gdje se ljudi doseljavaju.U svakom slučaju, zanimljivo je kako prezime Kuštro ima svoje porijeklo u zanatu koji je u prošlosti bio vrlo važan za svakodnevni život, ali i za gospodarski razvoj pojedinih krajeva. Danas se zanat obrade kože i dalje prakticira, iako u znatno manjoj mjeri nego nekad. No, prezime Kuštro podsjeća nas na vrijednosti i znanja koja su bila važna u prošlosti, te na važnost očuvanja tradicije i zanatskog umijeća.