Argirija – uzrok, simptomi, liječenje

Argirija - uzrok, simptomi, liječenje

Što je Argirija i zašto nastaje?

Argirija je veoma rijetka bolest koja je povezana s taloženjem srebra u tijelu. Ovo taloženje uzrokovat će sivkasto plavi ten. Stanje se može pojaviti onda kada je osoba bila izložena dozama srebra kroz određeni vremenski period. Srebro nikako nije loša stvar, ono pronalazi svoje mjesto i u medicini. U primjeru, srebro pronalazimo u zavojima, salvama ili određenim lijekovima (kapi za oči). Tko pripada u rizičnu skupinu za oboljenje? Bolest nastaje kada je osoba izložena prevelikim količinama srebra.

Veća je vjerojatnost da ćete razviti navedeno stanje ako: Uzimate određene dodatke prehrani ili lijekove koji u sebi sadrže srebro, redovito koristite preparate koji sadrže srebro, imate zanimanje koje uključuje rad sa srebrom. Ukoliko se bavite: Iskopavanjem i pročišćavanjem srebra, izradom nakita, proizvodnjom srebra ili metalnih legura, fotografskom obradom - tada pripadate u rizičnu skupinu za oboljenje. Argirija je izuzetno rijetka bolest, no ona se može pojaviti kod osoba koje su svakodnevno u doticaju sa srebrom. Osobe koje rade gore navedena zanimanja treble bi ići na godišnje kontrole kako bi se utvrdilo da li postoji određena količina srebra u organizmu ili ne.

Argirija uzroci i simptomi

Što će uzrokovati Argiriju? Uzrok navedene bolesti je srebro. Srebro je svakako prirodna tvar. Svakoga dana nesvjesno dolazimo u kontakt s nižom razinom srebra, ono se može pronaći u hrani, vodi, zraku. Srebro se može apsorbirati u naše tijelo kroz usta, sluznice ili putem kože. Argirija se pojavljuje onda kada se u tijelu nataložilo previše srebra. Kada ono dospije do želuca osobe, ono će potaknuti kemijsku reakciju. Ono se razgrađuje u tijelu, širi u krvotok. Iako se većina srebra može izbaciti putem stolice ili mokraće, ako je osoba bila dugotrajno izložena njemu, ono se tada taložilo i na drugim tkivima.

Koje simptome donosi Argirija? Glavni i prepoznatljiv simptom je svakako plavo siva koža osobe. Često će ove nijanse zahvatiti manji dio kože, a zatim se širi na cijelo tijelo. Kod nekih ljudi bolest je moguće prepoznati prema sivoj ili smeđoj nijansi na desnima. Simptomi se mogu razvijati godinama, što znači da je tijek bolesti prilično spor. Koža koja je poprimila sivo plavo obojenje kože mora biti oprezna na suncu kako ne bi došlo do tamnog obojenja. Ovakav pigment kože tražit će korištenje najvećeg zaštitnog faktora prilikom izlaganja suncu.

Argirija dijagnoza i liječenje

Ako osoba primijeti sivo plavo obojenje kože, očiju ili noktiju - tada je potrebno zatražiti mišljenje liječnika. Dijagnoza će se uspostaviti uz pomoć određenih pregleda. Osoba će dati uzorak krvi i urina kako bi se utvrdilo da li je izloženost srebru bila veća ili manja. Da bi se dijagnosticirala Argirija, liječnik će nerijetko morati napraviti i biopsiju tkiva kako bi se mikroskopskim pregledom stanica kože utvrdilo nastajanje sivo plave pigmentacije. Kako se liječi Argirija? Ne postoji lijek za liječenje navedene bolesti. No, preporučuje se laserski tretmani kako bi se uklonila sivo plava pigmentacija na koži.

Za početak, liječnik će vam naglasiti što morate raditi: Izbjegavajte doticaj sa srebrom - ako radite s njime onda je potrebno nositi zaštitnu odjeću, izbjegavajte dodatke prehrani i lijekove koji sadrže srebro, izbjegavajte korištenje kozmetike sa srebrom. Kakvi su izgledi za uspješno liječenje? Jednom kada se navedena bolest pojavi, ne možete uništiti njene učinke na tijelo. Iako bolest nije opasna po život i nije povezana s nastankom karcinoma, neurološkim ili drugim problemima, ona može utjecati na samopouzdanje osobe. Lasersko liječenje može otkloniti problem, no važno je naglasiti da je i ono ograničeno.


Tagovi: