Značenje i porijeklo prezimena CIMEŠA

Značenje i porijeklo prezimena CIMEŠA: Povijest prezimena CIMEŠA u Hrvatskoj.

Prezime CIMEŠA, kao i mnoga druga hrvatska prezimena, ima svoje korijene u Staroj Hrvatskoj. Prema dostupnim izvorima, prezime CIMEŠA potječe iz sjeverozapadne Hrvatske, točnije iz regije Podravina koja obuhvaća područje sjeverne Hrvatske i istočne Slavonije.Prema nekim teorijama, prezime CIMEŠA potječe od imena Cimer koje je bilo uobičajeno prezime u 18.

stoljeću u Podravini i Međimurju. Kako bi se razlikovali od drugih obitelji s istim prezimenom, neki članovi obitelji Cimer su dodavali sufiks -š, što se kasnije razvilo u prezime CIMEŠA.Druga teorija kaže da prezime CIMEŠA potječe od imena Ćimeš, koje je bilo uobičajeno ime u Podravini u 19.

stoljeću. Kako se ime Ćimeš često koristilo za identifikaciju osobe u selu, kasnije se razvilo u prezime CIMEŠA.U svakom slučaju, prezime CIMEŠA ima dugu povijest u Hrvatskoj.

Mnogi članovi obitelji CIMEŠA su se bavili poljoprivredom i stočarstvom, dok su neki bili obrtnici ili trgovci. Danas, prezime CIMEŠA je relativno rijetko i većinom se nalazi u sjevernoj Hrvatskoj.Uz to, prezime CIMEŠA je postalo popularno u zadnje vrijeme zahvaljujući poznatom hrvatskom glumcu Goranu CIMEŠI koji je svoje prezime učinio poznatim u javnosti. Iako je prezime CIMEŠA relativno novo u javnom životu Hrvatske, ono ima bogatu povijest koja seže u daleku prošlost.