Što je vaskulitis

Što je vaskulitis

Vaskulitis je upalni proces koji prati druge bolesti

Upala krvnih žila ovog tipa se ne tretira i ne liječi kao zasebna bolest iako se može pojaviti kao zasebno stanje. Vaskulitis je upalni proces koji prati druge bolesti, najčešće iz autoimunog spektra bolesti vezivnog tkiva poput reumatoidnog artritisa ili sistemskog lupusa. Pravi uzrok tog patološkog upalnog procesa krvnih žila nije poznat. U nekim slučajevima se otkriva virus hepatitisa kao uzrok, ali u većini slučajeva je to pogrešna autoimuna reakcija kada tijelo greškom napada krvne žile.

Iako je pravi pravi uzrok nepoznat, u literaturi se nalazi da vaskulitis može biti i genetski uzrokovan, može se pojaviti kao alergijska reakcija, nuspojava nekih lijekova ili može biti posljedica nekih virusnih infekcija. Nadalje se u literaturi navodi da ovo stanje pogađa oba spola i sve dobne skupine, no ipak neke vrste više pogađaju naprimjer djecu do pet godina (Kawasakijev sindrom), a neke osobe iznad 50 godina, kod pušača se javlja kao Bergerova bolest i izaziva stvaranje krvnih ugrušaka.

Postoji mnogo vrsta, ali glavna podjela je na akutni i kronični vaskulitis

Akutna upala krvnih žila se javlja naglo, ne traje dugo i u pravilu prolazi sama od sebe, a kronična obično prati neku drugu kroničnu bolest kao njezin satelit ili sekundarna pojava. Postoji mnogo vrsta, ali glavna podjela je na akutni i kronični vaskulitis. Bolest može zahvatiti bilo koji dio tijela, bilo koji organ, ponekada su potrebne opsežne pretrage da bi se odredila uzročno-posljedična veza sa drugim bolestima od kojih osoba boluje i primijenila ispravna terapija.

Primarni vaskulitis je uglavnom vezan uz neku osnovnu bolest, a sekundarni se javlja kao komplikacija nekih bolesti poput meningitisa, šarlaha, psorijaze, tifusa i drugih bolesti. Simptomi vaskulitisa mogu biti sa osipom po koži i bez, praćeni groznicom, umorom slabošću, bolovima u mišićima i zglobovima, gubitkom apetita, velikim umorom. Za prevenciju vaskulitisa su važne zdrave životne navike, zdrav i dostatan san, zdrava prehrana, dovoljno kretanja ili umjerene, ali redovite tjelovježbe, izbjegavanje stresa i primjena raznih tehnika za relaksaciju i opuštanje.

Vaskulitis, koža, unutarnji organi i rak krvi

Vaskulitisi se dijele i nazivaju prema tome koje organe pogađaju i kako se manifestiraju. Vaskulitis, koža, unutarnji organi i rak krvi (leukemija), sve je to povezano. Ako pogađa vene i arterije onda je to Bechetov sindrom, Burgerova bolest je povezana s ugrušcima u krvnim žilama, Chung Straussova bolest se povezuje s plućima, i alergijskom astmom, krioglobulinemije se povezuje s hepatitisom C, Henoch schonleionova bolest pogađa kožu, zglobove, bubrege, crijeva, wegwnweova bolest pogađa grlo, nos, sinuse, pluća, bubrege.

Arteritis divovskih stanica napada arterije glave izaziva glavobolje, probleme s vidom, sljepoću. Hipersenzitivni vaskulitis se manifestira na koži, mikroskopski poliangitis napada male žile u plućima, bubrezima i po koži, poliarteritis nodosa napada srednje krvne žile u tijelu, a najčešće se terapija propisuje tek nakon biopsije i detaljnih laboratorijskih i radioloških pretraga. Često su lijek izbora kortikosteroidi, ali se ne preporučuju za dugotrajnu upotrebu. Ponekada se propisuju imunosupresivi i uvijek se potiče rad na prevenciji i zdravom načinu života.


Tagovi: