Dekubitus – uzrok, simptomi, liječenje

Dekubitus - uzrok, simptomi, liječenje

Dekubitus - uzrok

Dekubitus se javlja u mekim tkivima na koštanim izbočinama koje su izložene pritisku, kod bolesnika koji su zbog kroničnih bolesti dugo vezani za krevet. Javlja se kod ležećih bolesnika ili osoba u invalidskim kolicima. Češće je prisutna kod starijih osoba, bolesnika koji su dugo u bolnici i teško se kreću. U bolesnika koji stalno leže ili sjede, krvotok u koži i potkožnom tkivu je komprimiran. Zbog toga dolazi do poremećaja cirkulacije krvi i oštećenja ovih tkiva. Iako su ta oštećenja u početku samo u obliku crvenila, kako se pritisak nastavlja, ono se povećava i na koži se stvara rana. Ove se ranice mogu pojaviti bilo gdje na tijelu, ali najčešće se pojavljuju na područjima kao što su vrat, leđa, laktovi, stražnjica i pete. Određeni čimbenici mogu povećati rizike, poput trenja, traume, fekalne inkontinencije, visokog krvnog tlaka, pothranjenosti, inficiranih rana, kostiju. Intenzitet boli također može varirati ovisno o stadiju ozljede, a s obzirom na to da se radi o vrlo osjetljivim ranama, one zahtijevaju poseban tretman od strane zdravstvenog radnika. Dekubitus se može liječiti, a izlječenje ovisi o nizu čimbenika.

Dekubitus - simptomi

Simptomi dekubitusa razlikuju se ovisno o stadiju ozljede, a to su: promjena boje kože, infekcija, bol u zahvaćenom području, otvaranje kože, koža je tvrđa od okolne kože. Dekubitus se javlja u fazama. Postoje određeni postupci na temelju kojih liječnik dijagnosticira stadij dekubitusa. U prvoj fazi koža je netaknuta, ali je boja promijenjena. Ako osoba ima tanku kožu, zahvaćeno područje može izgledati crveno. Ako osoba ima taman ten, tada će promjena boje varirati od plave do ljubičaste. Koža može biti nešto više natečena od normalne kože. U drugoj fazi na koži se pojavljuju erozije i otvori te mjehurići ispunjeni tekućinom. U trećoj fazi dolazi do gubitka kože, a dubina oštećenja varira ovisno o području ozljede. U četvrtoj fazi, uz karakteristike treće faze, dolazi do gubitka tkiva gdje su zahvaćeni mnogi slojevi, uključujući mišiće i kosti. S obzirom da dekubitus sporo zacjeljuje, može utjecati na oporavak pacijenta, odnosno postoji opasnost od ulaska bakterija koje pogoršavaju trenutno stanje. U većini slučajeva bolesnici s uznapredovalim stadijima bolesti ne mogu se pomaknuti niti ustati dok ne dođe do djelomičnog zacjeljivanja zahvaćene regije.

Dekubitus - liječenje

Kako se liječi dekubitus? Kod dekubitusa se tijekom obrade rane provode različiti zahvati, ovisno o stupnju rane, zahvaćenom području i zdravstvenom stanju bolesnika. Liječenje može uključivati određene lijekove, terapiju ili operaciju. Za liječenje infekcije koriste se antibakterijski lijekovi, a koriste se i lijekovi za smanjenje boli. Održavanje područja čistim važno je za ozdravljenje. Mjere koje se poduzimaju za sprječavanje dekubitusa važan su dio liječenja. To podrazumijeva veće kretanje, češće mijenjanje položaja bolesnika, regulaciju unosa hrane i tekućine, zaštitne kreme koje sprječavaju nastanak novih rana na koži. Treba uzeti u obzir da određeni čimbenici mogu spriječiti brže zacjeljivanje dekubitusa. Prvo je to mrtvo tkivo, zatim krvarenje, prehrana koja nema dovoljno hranjivih tvari. Anemija i dijabetes mogu ograničiti dotok krvi u zahvaćeno područje, što će utjecati na zacjeljivanje rana. Starijim ljudima treba više vremena za ozdravljenje. Određeni tretmani i lijekovi koji se koriste za dekubitus mogu utjecati na daljnji tijek i proces cijeljenja.


Tagovi: