Prirođeno iščašenje kuka – uzrok, simptomi, liječenje

Prirođeno iščašenje kuka - uzrok, simptomi, liječenje

Prirođeno iščašenje kuka - uzrok

Prirođeno iščašenje kuka je poremećaj ili može biti bolest kukova, prema tipu kao jednostavna labavost kukova, plitka čašica zgloba kuka u novorođenčadi, poluiščašenje ali i kao iščašenje. Najčešći uzroci nastanka iščašenja kukova smatraju se porođaj na zadak, nešto veći rizik postoji i kod prvorođene djece, kod djece čije majke imaju snažnije mišiće trbušnog zida, a može se razviti tijekom trudnoće ili samog poroda kada su bebini kukovi pod velikim opterećenjem. Rano prepoznavanje i dijagnosticiranje izuzetno je bitno u uspješnom liječenju ovog poremećaja kukova. Kada se liječenje provede na vrijeme i adekvatno se izvede, neće postojati opasnost od dugoročnih posljedica po dijete. Ako se bolest ne bi liječila to u kasnijoj dobi može dovesti do šepanja i skraćenja noge, u odrasloj dobi čak i do invalidnosti jer može doći do oštećenja hrskavice i do propadanja zgloba kuka. Najvažnije je da se prirođeno iščašenje kuka otkrije što ranije kako bi tada liječenje bilo što uspješnije te ne bi kasnije bila potrebna operacija.

Simptomi koji upućuju na to da dijete ima prirođeno iščašenje kuka

Simptomi koji upućuju na poremećaj prirođenog iščašenja kuka najviše ovise o dobi djeteta. Kod novorođene djece i dojenčadi može postojati ovaj poremećaj prirođenog iščašenja kuka u potpunosti bez simptoma. Ako simptomi postoje oni se najčešće odnose na to da su npr. noge nejednake dužine, može postojati asimetrija tjelesnih nabora, što se može utvrditi od strane roditelja ili već prilikom prvih pregleda kod pedijatra. Ako je prirođeno iščašenje kuka kod djeteta jače izraženo, može biti da takvo dijete kasno i teško nauči hodati, a pri samom hodu dijete postaje nesigurno i vrlo se brzo umara pri čemu se može uočiti da dijete hoda štedeći jednu nogu. U kasnijoj dobi, dijete koje ima prirođeno iščašenje kuka se ponekad tuži na bolove u predjelu koljena. Kako bi se sve to izbjeglo, najbitnije je dijete odvesti na pregled, napraviti po potrebi i mišljenju liječnika ultrazvučni pregled kukova, bez obzira ako i ne postoje simptomi.

Kako se dijagnosticira i liječi prirođeno iščašenje kuka

U dojenačkoj dobi najvažnije je s djetetom ići kod liječnika specijaliste na sve potrebne prve preglede nakon poroda, kako bi liječnik na vrijeme mogao poduzeti potrebne pretrage koje se i inače obavljaju najčešće ultrazvučnim probirom u dobi od 4 do 8 tjedana starosti djeteta. Osobito je bitno da se kombinacijom kliničkog pregleda, vizualnog liječničkog pregleda i ultrazvučnog probira dijagnosticira i po potrebi dijete uputi na daljnje pretrage. Liječnik može utvrditi eventualnu asimetriju između dva kuka, opipavanjem zgloba može ispitati postojanje eventualnih deformiteta. Poznata su provođenja dva oblika kliničkih testova, dvije osnovne metode kliničkog dokazivanja prirođenog iščašenja kuka, koje se izvode uvijek po navedenom redoslijedu - prvo tzv. Barlow/Palmenov i zatim drugi nastavno Ortolanijev manevar. Važno je da se poremećaj prirođenog poremećaja kuka otkrije prije nego dijete počne s prohodavanjem kako bi se izbjeglo da dijete mora na operaciju. Odlična i vrlo točna metoda za otkrivanje poremećaja prirođeno iščašenje kuka je ultrazvučni pregled kojom metodom se može utvrditi ima li dijete normalne kukove, displastični kuk (kuk s plitkom čašicom), radi li se eventualno o poluiščašenju ili o iščašenom kuku. Ako se dijagnostika radi tek nakon prve godine života, izbor metode otkrivanja mogućeg poremećaja je radiološki pregled. Prirođeno iščašenje kuka najčešće se liječi primjenom ortoze (tzv. Pavlikovi remenčići), zatim abdukcijske gaćice, abdukcijski aparati-ortoze, gipsane hlačice i metoda povlačenja za noge s utezima. Također su važne redovite kontrole kod liječnika i suradnja roditelja prema uputama ortopeda. Kod djece koja su starija od 6 mjeseci ne provodi se više liječenje Pavlikovim remenčićima nego se primjenjuju kirurške metode. Preventivno se u prvom mjesecu života djeteta mogu preventivno izvoditi i preporučljivo je široko povijanje.


Tagovi: