Varičela (vodene kozice) – uzrok, simptomi, liječenje

Varičela (vodene kozice) - uzrok, simptomi, liječenje

Varičela (vodene kozice) - uzrok

Varičela je virusna infekcija koja izaziva osip na koži i manifestira se malim mjehurićima ispunjenim tekućinom. Uzrok ove bolesti je varičela-zoster virus, a naziva se još i vodene kozice. Bolest dolazi u 3 stadija koji se odnose na izgled osipa koji se pojavljuje na tijelu. Kod prvog stupnja to je kvrgavi i crveni osip, kod drugoga se mjehurići ispune tekućinom, a kod trećeg stadija mjehurići pucaju i nastaju kraste.

Zaraza je moguća preko direktnog kontakta sa osipom ili ako zaražena osoba kiše i kašlje te na taj način zarazi osobe u okolini. Vodene kozice su jako zarazne za ljude koji ih nisu preboljeli u dječjoj dobi ili nisu cijepljeni. Danas je dostupno cjepivo koje se daje djeci i uspješno sprečava pojavu ove bolesti te se preporučuje cijepiti se i tako se osigurati protiv izbijanja ove bolesti. Kod zdrave djece bolest je umjerenog intenziteta no kod odraslih koji nisu preboljeli ovu infekciju kao djeca može izazvati ozbiljnije tegobe.

Varičela (vodene kozice) - simptomi

Varičela sa sobom donosi nekoliko simptoma od kojih su najprepoznatljiviji osip sa vodeni mjehurićima koji izaziva svrbež te se pojavljuje 10 do 21 dana nakon zaraze te obično traje 5 do 10 dana. Ostali simptomi i znakovi mogu se pojaviti dan ili 2 prije samog osipa, a uključuju; groznicu, glavobolju, umor i malaksalost, gubitak apetita, bol u trbuhu koja traje dan ili 2, kraste koje nastaju nakon što mjehurići s tekućinom puknu, mrlje na koži koje s vremenom izblijede. Ako jednom prebolite vodene kozice ili ste cijepljeni više se ne možete zaraziti ovom bolešću jer je vaš organizam razvio imunitet na uzročnika.

Znakove zaraze ovom bolešću lako je vidjeti jer se varičela manifestira vrlo brzo i vrlo vidljivo nakon zaraze. Liječniku je obično dovoljan vizualni pregled kože oboljelog djeteta da bi dijagnosticirao vodene kozice. Bolest kod djece nije osobito ozbiljna i zapravo je najneugodniji simptom svrabež koji se javlja i izaziva najviše nelagode.

Varičela (vodene kozice) - liječenje

Varičela obično ne iziskuje nikakvo posebno liječenje već se sama povuče nakon tjedan ili 2. Ako je oboljelo vaše dijete ili dojenče pobrinite se da ima dovoljno odmora i unosi dovoljno tekućine. Kako biste olakšali svrabež možete koristiti neki od sljedećih tretmana; mokri i hladni oblozi po osipu, djetetu redovito skraćujte nokte kako bi se što manje češalo po mjestima koja svrbe, stavite djetetu rukavice kako bi se što manje češkalo, možete mu dati antihistaminike u obliku losiona ili krema, kupajte ili tuširajte dijete hladnom vodom svaki dan, nemojte ga brisati ručnikom već ga samo nježno posušite.

Nemojte djeci davati aspirin i pobrinite se da pije puno tekućine. Varičela nije smrtonosna ali kod nekih može izazvati dodatne komplikacije. U takvim slučajevima liječnik može prepisati dodatnu terapiju lijekovima kako bi se skratilo vrijeme trajanja bolesti. Za cijelo vrijeme trajanja bolesti preporučuje se izolacija kako se infekcija ne bi proširila na ostale koji ju možda nisu preboljeli ili nisu cijepljeni.


Tagovi: