Čaj za želudac – koje čajeve je najbolje piti

Čaj za želudac - koje čajeve je najbolje piti

Čaj za želudac - zeleni čaj, čaj od đumbira i čaj od mente

Kada imate neki oblik želučanih tegoba, poput nemirnog želudca, mučnine, osjećaja za povraćanje, proljev i slično, čaj vam može itekako pomoći u ublažavanju. No, nisu svi čajevi odlični za liječenje želučane tegobe. Određene vrste liječe probleme poput mučnine, proljeva i povraćanja, a kroz ovaj članak ćemo vam reći o 9 vrsti čajeva koje vam mogu pomoći da se riješite spomenutih problema.

Zeleni čaj za želudac je poznat po pomaganju u smirivanju želučanih problema. Najbolje je da se držite preporučenih 1 do 2 šalice čaja dnevno jer sadrži kofein, i prekomjerni unos može rezultirati mučninom i drugim želučanim problemima.

Čaj od đumbira se priprema kuhanjem korijena đumbira u vodi, te vam može pomoći kod mučnine i osjećaja povraćanja.

Čaj od mente uobičajen je izbor kada se pojave trbušni problemi, tr može pomoći kod opuštanja crijevnih mišića i boli u crijevima. Ovaj čaj za želudac možete kupiti u trgovinama ili čak napraviti sami tako što zdrobljene listove paprene mente namočite u vrućoj vodi 7 do 12 minuta.

Čaj za želudac - crni čaj, čaj od komorača i čaj od sladića

Crni čaj za želudac je jednako dobar kao i zeleni čaj, te može pomoći kod rješavanje i smirivanje raznih želučanih tegoba, i može biti posebno učinkovit u liječenju proljeva. No, unatoč svojim prednostima, prekomjerni unos ovog čaja, kao i kod zelenog čaja može rezultirati mučnini i drugim želučanim problemima zbog kofeina.

Čaj od komorača se obično koristi za liječenje raznih bolesti, uključujući želučane tegobe, zatvor, plinove i proljev, te stoga ovaj čaj za želudac smirivanje može biti jako učinkovit. Pokušajte napraviti čaj od komorača kod kuće tako što ćete 1 žličicu suhih sjemenki komorača preliti 1 šalicom vruće vode. Inače možete namočiti korijenje ili lišće biljke komorača u vrućoj vodi 5 do 10 minuta prije nego što procijedite.

Čaj od sladića ima izrazito slatki i blago gorkasti okus. Mnogi oblici tradicionalne medicine koristili su ovu mahunarku za rješavanje želučane tegobe. Ovaj čaj se može kupiti u mnogim supermarketima, kao i na internetu. Imajte na umu da je korijen sladića povezan s nekoliko nuspojava i može biti opasan u velikim količinama. Stoga se držite 1 šalice čaja od sladića dnevno.

Čaj za želudac - čaj od kamilice, čaj od bosiljka i čaj od metvice

Čaj od kamilice je lagan, aromatičan i s time se smatra da je to najbolji čaj za želudac kada imate želučanih problema. Često se koristi za opuštanje vaših probavnih mišića i liječenje problema kao što su plinovi, probavne smetnje, mučnina, povraćanje i proljev. Da biste ga napravili, namočite unaprijed pripremljenu vrećicu čaja ili 1 žlicu suhih listova kamilice u 1 šalicu vruće vode 5 minuta.

Čaj od bosiljka se smatra jedno od najcjenjenijih sredstva za liječenje, te je odlična opcija kao čaj za želudac smirivanje. Vrećice čaja od svetog bosiljka možete pronaći u mnogim trgovinama zdravlja, kao i na internetu. Također možete koristiti sušeni bosiljak u prahu da sami skuhate si šalicu. Kao i poput mente, metvica može pomoći u ublažavanju želučane tegobe, te pomaže u smanjenju mišićnih kontrakcija u vašem probavnom traktu.

Čaj od metvice lako je napraviti kod kuće. Jednostavno zakuhajte 1 šalicu (240 ml) vode, maknite je s vatre i dodajte šaku listova metvice. Kuhajte 5 minuta, a zatim procijedite i poslužite.


Tagovi: