Značenje i porijeklo prezimena SUKALIĆ

Imena i Prezimena

Značenje prezimena SUKALIĆ: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena SUKALIĆ: Odakle potječe?

Prezime Sukalić je jedno od brojnih prezimena koja su nastala od nadimaka. U ovom slučaju, nadimak se odnosi na osobu koja je bila izrazito mršava ili je imala neku drugu fizičku karakteristiku koja je bila slična trsci. Sukalić je izveden iz riječi “sukalj”, što u starinskom hrvatskom dijalektu znači “trstika” ili “trski”.

Prezime Sukalić je vrlo često u Dalmaciji, posebno u okolici Šibenika, Zadra i Splita. Prema nekim izvorima, Sukalići su bili poznata obitelj u Šibeniku još u 16. stoljeću. U to vrijeme, Sukalići su bili povezani s trgovinom i brodarstvom, a neki članovi obitelji su bili i ugledni građani Šibenika.

Prezime Sukalić se također može naći u drugim dijelovima Hrvatske, kao što su Zagreb, Karlovac i Varaždin. Postoji nekoliko teorija o tome kako su se Sukalići proširili iz Dalmacije u druge dijelove Hrvatske. Jedna teorija kaže da su se Sukalići preselili u Zagreb i druge gradove zbog posla ili studija, dok druga teorija kaže da su se preselili zbog ratova i drugih nevolja.

U svakom slučaju, Sukalići su danas vrlo raširena obitelj u Hrvatskoj i diljem svijeta. Mnogi Sukalići su se preselili u druge zemlje, poput SAD-a, Kanade i Australije, gdje su uspješno nastavili svoje živote i ostavili trag u svojim novim zajednicama.

Ukratko, prezime Sukalić potječe od nadimka koji se odnosi na osobu s fizičkom karakteristikom sličnom trsci. Sukalići su bili poznata obitelj u Dalmaciji još u 16. stoljeću, a danas su vrlo rašireni u Hrvatskoj i diljem svijeta.