Značenje i porijeklo prezimena STOJŠIĆ

Imena i Prezimena

Značenje prezimena STOJŠIĆ: Odakle potječe?

Prezime STOJŠIĆ je jedno od češćih prezimena u Hrvatskoj, posebno u Dalmaciji. Prezime se sastoji od dva dijela: “stoj” i “šić”. “Stoj” znači “stati” ili “zastati”, dok “šić” označava “mali”. Stoga bi se prezime STOJŠIĆ moglo prevesti kao “mali koji stoji” ili “mali koji zastaje”.

Prema nekim izvorima, prezime STOJŠIĆ potječe iz Bosne i Hercegovine, a prvi put se spominje u 17. stoljeću.

Prema drugim izvorima, prezime potječe iz Dalmacije, a najviše se javlja u okolici Šibenika i Splita. Prezime STOJŠIĆ je u prošlosti bilo često u vojsci, a neki pripadnici ovog prezimena bili su poznati kao hrabri i sposobni vojnici.

U Hrvatskoj je prezime STOJŠIĆ danas relativno često, a najviše se javlja u Dalmaciji i Zagrebu. Mnogi nositelji ovog prezimena su se bavili različitim zanimanjima, od poljoprivrede i ribarstva do trgovine i obrta. Među poznatim nositeljima prezimena STOJŠIĆ su glumac Goran Stojšić, nogometaši Nikola Stojšić i Ivan Stojšić te slikarica Ivana Stojšić.

Ukratko, prezime STOJŠIĆ potječe iz Bosne i Hercegovine ili Dalmacije, a značenje mu je “mali koji stoji” ili “mali koji zastaje”. Prezime je relativno često u Hrvatskoj, a nositelji su se bavili različitim zanimanjima.