Značenje i porijeklo prezimena ŠORGO

Imena i Prezimena

Značenje prezimena ŠORGO: Odakle potječe?

Prezime ŠORGO spada u kategoriju prezimena koja su nastala od nadimaka. Nadimak ŠORGO dolazi od riječi “šorga”, što na kajkavskom dijalektu znači “zub”. Prema tome, može se pretpostaviti da je netko tko je nosio nadimak ŠORGO imao nešto karakteristično po pitanju zubi.

Prema nekim izvorima, prezime ŠORGO potječe iz sjeverozapadne Hrvatske, s područja Varaždinske županije. Međutim, postoje i varijacije prezimena poput ŠORGAČ i ŠORGOVČAN, koje upućuju na područje sjeverne Hrvatske, odnosno Međimurja.

Prezime ŠORGO nije često u Hrvatskoj, ali se može pronaći u nekoliko krajeva.

Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, najviše osoba s prezimenom ŠORGO živi u Gradu Zagrebu, zatim u Varaždinskoj županiji te u Međimurskoj županiji.

Uz to, prezime ŠORGO može se pronaći i u Sloveniji, gdje se također smatra rijetkim prezimenom. Prema nekim izvorima, prezime ŠORGO može biti povezano s prezimenom ŠORGEC, koje se također može pronaći u Sloveniji.

Ukratko, iako je prezime ŠORGO relativno rijetko u Hrvatskoj, njegovo porijeklo može se povezati s područjem sjeverozapadne Hrvatske i sjeverne Hrvatske, odnosno Međimurja. Nadimak ŠORGO, od kojeg je nastalo prezime, potječe od riječi “šorga”, što znači “zub” na kajkavskom dijalektu.