Značenje i porijeklo prezimena ŠIMARA

Značenje prezimena ŠIMARA: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena ŠIMARA: Odakle potječe?Prezime Šimara je vrlo često u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Prema nekim izvorima, potječe od imena Šimun, koje je bilo vrlo popularno u srednjem vijeku. Prezime Šimara se najčešće pojavljuje u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, posebno u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Prezime Šimara ima zanimljivo značenje. Šimara dolazi od riječi "šimati", što znači "praviti šimu". Šima je tradicionalni alat koji se koristi za izradu krovnih konstrukcija.

Stoga, Šimara bi se moglo prevesti kao "onaj koji pravi šimu".Postoje različite teorije o porijeklu prezimena Šimara. Jedna od njih kaže da su Šimarevci bili majstori koji su se bavili izradom krovnih konstrukcija.

Druga teorija tvrdi da su Šimarevci bili stočari koji su se bavili uzgojem ovaca.U svakom slučaju, prezime Šimara ima dugu povijest u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Danas se Šimarevci mogu naći diljem svijeta, a mnogi od njih su ostavili značajan trag u svojim zajednicama. Bez obzira na to što je njihovo porijeklo, Šimarevci su ponosni na svoje prezime i čuvaju ga kao dio svoje tradicije i baštine.