Značenje i porijeklo prezimena PULIĆ

Imena i Prezimena

PULIĆ – prezime s područja Dalmacije

Prezime PULIĆ jedno je od češćih prezimena u Dalmaciji. Svoje korijene vuče iz malog dalmatinskog grada Pule, odakle se proširio na ostatak regije.

Ime Pula znači ‘grad’ na latinskom jeziku, a prezime PULIĆ može se povezati s tom riječi. Smatra se da je prezime PULIĆ nastalo od narodnog naziva stanovnika mjesta Pula.

Prema jednoj teoriji, prezime PULIĆ potječe od staroslavenskog imena Pavao, koje se u Dalmaciji često izgovaralo kao Paučić ili Pulić. Postoje i druge teorije o porijeklu prezimena, ali nema jednog konkretnog odgovora.

Prezime PULIĆ ima nekoliko varijacija, kao što su Puljić, Pulića, Pulićević i slično.

U Hrvatskoj ga danas nosi oko 2,000 ljudi.

Prema povijesnim spisima, prezime PULIĆ se prvi puta spominje u Dalmaciji u 15. stoljeću.

Tada je bila uobičajena praksa da se prezimena prenose s oca na sina ili na temelju mjesta odakle potječe obitelj. Kako je Pula bila važno trgovačko središte, nije teško zamisliti da su se mnoge obitelji proširile iz tog područja diljem Dalmacije i Hrvatske.

Danas je prezime PULIĆ rasprostranjeno diljem svijeta, ali najviše u Hrvatskoj. Mnogi nositelji tog prezimena bave se različitim zanimanjima, poput poljoprivrede, trgovine, turizma, umjetnosti i slično.

Ukratko, prezime PULIĆ ima svoje korijene u Dalmaciji, a nastalo je na temelju različitih teorija o njegovom porijeklu. Bez obzira na točan izvor, PULIĆ je jedno od brojnih prezimena koja su obilježila povijest Dalmacije i Hrvatske te su i danas prisutna u svakodnevnom životu.