Značenje i porijeklo prezimena PRIŠĆ

Značenje prezimena PRIŠĆ: Odakle potječe ime?

Značenje i porijeklo prezimena PRIŠĆ: Odakle potječe ime?Prezime PRIŠĆ je relativno rijetko u Hrvatskoj, ali se može pronaći u nekim dijelovima Slavonije i Baranje. Prezime je nastalo od muškog imena Prišćan, koje je bilo popularno u srednjem vijeku. Ime Prišćan dolazi od latinske riječi Priscus, što znači star ili starinski.

Prema nekim izvorima, prezime PRIŠĆ potječe iz Mađarske, gdje se može pronaći u obliku Priszczeny. Prezime se također može pronaći u Srbiji, gdje se često piše kao Prišćan.Jedna od teorija o porijeklu prezimena PRIŠĆ je da potječe od srednjovjekovnog imena Prisca, koje je bilo popularno među kršćanima.

Ime Prisca dolazi od latinske riječi priscus, što znači star ili starinski. Prema ovoj teoriji, prezime PRIŠĆ bi se moglo prevesti kao "starinski" ili "star".Druga teorija o porijeklu prezimena PRIŠĆ je da potječe od imena Prešo, koje je bilo popularno u Mađarskoj u srednjem vijeku.

Ime Prešo dolazi od mađarske riječi prese, što znači kovati. Prema ovoj teoriji, prezime PRIŠĆ bi se moglo prevesti kao "kovar" ili "kovač".U svakom slučaju, prezime PRIŠĆ ima zanimljivo porijeklo i značenje. Iako je relativno rijetko, još uvijek se može pronaći u nekim dijelovima Hrvatske i susjednih zemalja.