Značenje i porijeklo prezimena MIĆAN

Imena i Prezimena

Značenje i porijeklo prezimena MIĆAN: Povezanost s imenom Mića

Prezime Mićan relativno je često prezime u Hrvatskoj te se spominje u različitim krajevima zemlje. Njegovo porijeklo nije sasvim utvrđeno, no postoje neke teorije koje ga povezuju s imenom Mića.

Ime Mića potječe od imena Mihajlo ili Mihovil, što je zapravo izvedenica od hebrejskog imena Mika’el, što znači “tko je kao Bog”. Ime Mića bilo je vrlo popularno u srednjem vijeku, osobito na području Dalmacije, a neka se istraživanja čak spominju kako je to bilo najčešće ime u Dalmaciji u 15. stoljeću.

Pretpostavlja se da je prezime Mićan izvedeno iz nadimka Mića ili od imena Mićo, koji su se često koristili kao nadimci za osobe koje su nosile ime Mihajlo.

Nadimak Mića se često koristio za osobu koja je bila niska rasta ili ima tamnu kosu, dok se Mićo koristio za osobu koja je bila jačeg tijela ili je imala svjetliju kosu. Stoga se pretpostavlja da su se tako počeli koristiti nadimci kao prezimena.

Prezime Mićan danas se često nalazi u Dalmaciji i Istri, no postoje i obitelji koje ga nose u drugim dijelovima Hrvatske. Ono što je zanimljivo je da se prezime Mićan ne spominje u drugim zemljama, što pokazuje da je vjerojatno izvorno hrvatsko prezime.

Uglavnom, prezime Mićan povezuje se s imenom Mića ili Mićo, koje su bile izvedenice od imena Mihajlo. Prezime je nastalo kada su se nadimci počeli koristiti kao prezimena, a danas se često nalazi u Dalmaciji i Istri.