Značenje i porijeklo prezimena MARKS

Značenje i porijeklo prezimena MARKS: Povijest i geografska rasprostranjenost

Prezime MARKS jedno je od najčešćih prezimena diljem svijeta. Prema podacima iz 2020. godine, u Hrvatskoj živi gotovo 2.000 osoba s ovim prezimenom.

No, odakle zapravo potječe prezime MARKS i što znači?Prezime MARKS ima njemačko podrijetlo i izvorno se pisalo kao Marx. Njegovo značenje dolazi od staronjemačkog imena "Markward", koje se sastoji od riječi "marka" (šuma, granica) i "ward" (čuvar, zaštitnik). Dakle, ime Markward značilo je "čuvar granice" ili "čuvar šume". Prezime Marx počeo se koristiti u Njemačkoj tijekom 12.

stoljeća i bilo je povezano s ljudima koji su bili čuvari šuma u vlasništvu feudalnih gospodara.Tijekom vremena, prezime Marx se proširilo diljem Njemačke, a zatim i diljem svijeta. U 19. stoljeću, Karl Marx, njemački filozof i socijalistički teoretičar, postao je jedna od najpoznatijih osoba s ovim prezimenom.

Karl Marx nije promijenio pravopis svog prezimena, no njegovi sljedbenici diljem svijeta počeli su ga pisati kao Marks kako bi se izbjegla konfuzija s drugim ljudima koji su također nosili prezime Marx.Danas, prezime MARKS prisutno je u mnogim zemljama diljem svijeta, uključujući SAD, Kanadu, Australiju, Veliku Britaniju, Njemačku, Italiju, Rusiju, Brazil i mnoge druge. U nekim zemljama, poput SAD-a, prezime MARKS češće se koristi od izvornog prezimena Marx.U zaključku, prezime MARKS ima njemačko podrijetlo i znači "čuvar granice" ili "čuvar šume". Njegova povijest seže u 12. stoljeće, a danas je prisutno diljem svijeta s mnogim varijacijama u pravopisu.