Značenje i porijeklo prezimena KOŠAR

Imena i Prezimena

Značenje prezimena KOŠAR: Od košara do košaraša

Prezime Košar u Hrvatskoj se često susreće, a njegovo značenje i porijeklo su zanimljivi za istraživanje. Prezime Košar potječe od riječi “košara”, koja označava drvenu posudu za nošenje voća, povrća ili drugih proizvoda. U prošlosti su se košare izrađivale od vrbovih grana ili drugih materijala, a bile su neizostavan dio svakodnevnog života.

Kako su se košare koristile za nošenje raznih proizvoda, tako su se i ljudi koji su se bavili proizvodnjom ili prodajom tih proizvoda nazivali košarašima.

Prezime Košar tako je nastalo kao zanimanje za osobu koja se bavila izradom, prodajom ili nošenjem košara.

Prema podacima iz popisa stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj je bilo 4,163 osobe s prezimenom Košar. Najviše ih živi u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu.

Prezime se najčešće pojavljuje u Slavoniji, a značajan broj osoba s ovim prezimenom živi i u Međimurju, Zagorju te dijelovima Dalmacije.

Interesantno je spomenuti da se prezime Košar pojavljuje i u drugim zemljama, kao što su Slovenija, Srbija, Mađarska, Austrija i Njemačka. U Sloveniji je Košar jedno od najčešćih prezimena, a zanimljivo je da se u toj zemlji prezime povezuje s izradom košara za ribolov.

U Hrvatskoj su se prezimena počela koristiti u 15. i 16.

stoljeću, a služila su za razlikovanje osoba s istim imenom. Prezime Košar se prvi put spominje u 16. stoljeću u okolici Vrbovca, a tijekom vremena se proširilo na druge dijelove Hrvatske.

Ukratko, prezime Košar potječe od riječi košara i povezano je s izradom, prodajom i nošenjem košara. Prezime se pojavljuje u Hrvatskoj i drugim zemljama te se koristi već stoljećima za razlikovanje osoba s istim imenom.