Značenje i porijeklo prezimena KOLČEG

Imena i Prezimena

Značenje prezimena KOLČEG: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena KOLČEG: Odakle potječe?

Prezime KOLČEG je jedno od manje uobičajenih prezimena u Hrvatskoj, no i dalje se može pronaći u nekoliko krajeva Lijepe Naše. Iako se rijetko spominje, ovo prezime ima zanimljivo značenje i porijeklo.

Prema etimološkim istraživanjima, prezime KOLČEG potječe od srednjovjekovnog hrvatskog imena Kolčo. Kolčo je bilo popularno ime u Dalmaciji i Istri u 14. i 15. stoljeću, a vjerojatno je nastalo od imena Nikola ili Kolo.

S vremenom se ime preoblikovalo u prezime, te su se tako pojavila različita prezimena koja su potekla od imena Kolčo – KOLČUN, KOLČEG, KOLČEC i slično.

Prema drugoj teoriji, prezime KOLČEG može potjecati i od riječi “kolčug”, koja u dalmatinskom govoru označava lanac koji služi za vezivanje. Prema tom tumačenju, prezime bi moglo ukazivati na to da su Kolčegovi bili vezani uz određeni posao, poput trgovine ili pomorstva.

U Hrvatskoj se prezime KOLČEG pojavljuje u nekoliko krajeva, kao što su Primorje, Dalmacija i Zagreb. Prema podacima iz 2011. godine, u Hrvatskoj postoji tek nekoliko desetaka ljudi s ovim prezimenom. Ipak, oni koji ga nose mogu biti ponosni na njegovo značenje i povijest.