Značenje i porijeklo prezimena KELIŠ

Imena i Prezimena

Značenje prezimena KELIŠ: Odakle potječe?

Prezime KELIŠ jedno je od rijetkih prezimena u Hrvatskoj koje potječe iz Njemačke. Prezime KELIŠ je zapravo germanizirano prezime koje izvorno dolazi iz slavenskog jezika, a može se pronaći u mnogim slavenskim zemljama, poput Češke, Slovačke, Poljske i Hrvatske.

Poreklo prezimena KELIŠ seže u srednjovjekovnu Njemačku, kada je u to vrijeme bilo uobičajeno da se prezimena mijenjaju prema zanimanju i mjestu stanovanja.

Prema nekim izvorima, prezime KELIŠ vjerojatno potiče od njemačke riječi “Kellner”, što znači konobar ili poslužitelj. Drugi izvori navode da prezime KELIŠ dolazi od njemačke riječi “Keller”, što znači podrum, što bi moglo ukazivati na činjenicu da su se prvi nositelji ovog prezimena bavili proizvodnjom ili prodajom vina.

U nekim slavenskim zemljama, prezime KELIŠ može značiti nešto drugo. Na primjer, u Češkoj se smatra da prezime KELIŠ dolazi od češke riječi “kelišek”, što znači čašica ili čaša za vino.

U Poljskoj, prezime KELIŠ može značiti “kupić” ili “kupina”, dok u Slovačkoj se smatra da prezime KELIŠ potječe od imena “Klement”.

U Hrvatskoj, prezime KELIŠ nije vrlo često. Prema popisu stanovništva iz 2011.

godine, u Hrvatskoj živi oko 100 osoba koje nose prezime KELIŠ. Najveći broj nositelja ovog prezimena živi u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, posebno u Međimurskoj županiji.

Uzimajući u obzir povijest prezimena KELIŠ, može se zaključiti da se radilo o prezimenu koje je nastalo prema zanimanju ili mjestu stanovanja prve osobe koja ga je nosila. Iako je ovaj podatak u vezi s KELIŠ prezimenom uglavnom povezan s Njemačkom, činjenica da se KELIŠ prezime može naći u mnogim slavenskim zemljama ukazuje na slavenske korijene ovog prezimena.