Značenje i porijeklo prezimena KEKEZ

Značenje i porijeklo prezimena KEKEZ: Povezanost s imenom Keko i etimološko podrijetlo

Prezime KEKEZ ima zanimljivu povijest i etimološko podrijetlo. Prema izvorima, prezime KEKEZ ima korijene u imenu Keko, koje je bilo popularno u Dalmaciji u 16. i 17. stoljeću.

Ime Keko je nastalo od imena Jacobus ili Jakov, što je u Dalmaciji prevedeno kao Jakša. Kako su neki Jakšini sinovi bili nazvani Keko, tako se i prezime KEKEZ pojavljuje kao varijacija imena Keko.Prezime KEKEZ je tipično hrvatsko prezime s korijenima u Dalmaciji, ali se danas može pronaći i u drugim dijelovima Hrvatske te u susjednim zemljama poput Srbije i BiH. Etimološko podrijetlo prezimena KEKEZ je također zanimljivo, jer riječ "kekez" ima vrlo specifično značenje. U dalmatinskoj ikavici, "kekez" znači "onaj koji pije vodu", a to se najčešće odnosi na stoku koja pije vodu iz potoka ili izvora. Prema nekim izvorima, prezime KEKEZ može biti povezano s nekom vrstom zanata koji je uključivao vodu, poput ribarenja ili kovačenja.Prezime KEKEZ ima dugogodišnju tradiciju u Hrvatskoj, a danas se može pronaći u različitim oblicima, poput Kekezu, Kekezić, Kekezović, itd.

Iako je to prezime relativno rijetko, postoji nekoliko poznatih osoba koje ga nose. Primjerice, Nikola Kekez je bio poznati hrvatski novinar i književnik iz 19. stoljeća, a Ivan Kekez je bio poznati hrvatski skladatelj iz 20. stoljeća.U zaključku, prezime KEKEZ ima zanimljivu povijest i etimološko podrijetlo.

Njegovo porijeklo se povezuje s imenom Keko, koje je bilo popularno u Dalmaciji u 16. i 17. stoljeću. Riječ "kekez" ima specifično značenje u dalmatinskoj ikavici, što može ukazivati na neki zanat koji je uključivao vodu. Iako je ovo prezime relativno rijetko, postoje poznate osobe koje ga nose i koje su doprinijele hrvatskoj kulturi i društvu.