Značenje i porijeklo prezimena FAZLIĆ

Imena i Prezimena

Značenje prezimena Fazlić: Poreklo i značenje imena

Prezime Fazlić jedno je od brojnih prezimena koja nose stanovnici Bosne i Hercegovine. Ovo prezime ima svoje značenje i porijeklo koje je zanimljivo istražiti.

U osnovi, prezime Fazlić potiče od ličkog kraja.

Tačnije, u pitanju je muslimansko prezime koje se javlja u Ličkom Osiku, a koje se odnosi na muško ime Fazl. Fazl je arapsko ime koje se može prevesti kao “dobar”, “odličan” ili “izvanredan”. Stoga je značenje prezimena Fazlić povezano s ovim imenom i označava pretka koji se zvao Fazl.

Poznato je da su muslimanska imena u Bosni i Hercegovini u velikoj mjeri preuzeta iz arapskog jezika.

To je posljedica dugogodišnjeg trajanja osmanske vlasti u ovim krajevima. Upravo iz tog razloga, brojna prezimena u Bosni i Hercegovini nose imena koja su arapskog ili turskog porijekla.

Osim toga, važno je napomenuti da se prezime Fazlić ne javlja samo u Bosni i Hercegovini, već i u drugim zemljama.

Naime, prezime Fazlić može se pronaći i u nekim drugim zemljama u kojima žive muslimani poput Turske, Irana, Pakistana i drugih.

S obzirom na činjenicu da je ovo prezime vezano za muslimanska imena, može se zaključiti da se većina stanovnika koji nose prezime Fazlić odnose prema islamu. Međutim, to ne znači da sva lica koja nose ovo prezime moraju nužno biti muslimanske vjeroispovijesti.

Ukratko, prezime Fazlić ima arapsko porijeklo i povezano je s muškim imenom Fazl. Ono se javlja u Ličkom Osiku, a danas ga nose brojni ljudi u Bosni i Hercegovini te u drugim zemljama.