Značenje i porijeklo prezimena COKOL

COKOL - značenje i porijeklo prezimena

Svako prezime ima svoju priču i porijeklo, a prezime COKOL nije iznimka. Prezime COKOL je relativno rijetko u Hrvatskoj, ali vrlo zanimljivo. Prema statističkim podacima iz 2019. godine, u Hrvatskoj živi svega 24 osobe s prezimenom COKOL.Prezime COKOL potječe od osobnog imena COKO, koje je slovenskog podrijetla.

COKO je bilo uobičajeno ime u slovenskom jeziku u 13. i 14. stoljeću. Prezime COKOL se prvi put spominje u 17. stoljeću u Sloveniji, gdje se i danas može pronaći nekoliko nositelja ovog prezimena.

Prezime COKOL u Hrvatskoj je najviše zastupljeno u Sisačko-moslavačkoj županiji i Zagrebu. No, postoje i osobe s ovim prezimenom u drugim dijelovima Hrvatske, primjerice u Karlovačkoj i Koprivničko-križevačkoj županiji.Značenje prezimena COKOL nije potpuno razjašnjeno, no pretpostavlja se da potječe od slovenske riječi "coka", što znači "polje". Druga mogućnost je da potječe od slovenskog imena COKO, koje je nastalo od imena Konrad.Iako je prezime COKOL rijetko, nositelji ovog prezimena su uspješni u različitim područjima, od sporta do znanosti.

Primjerice, poznati hrvatski znanstvenik i izumitelj Josip Cokarić rođen je kao Josip COKOL.S obzirom na slovensko podrijetlo prezimena COKOL, nije iznenađujuće što se ovaj kršćanski blagdan u Sloveniji obilježava kao Cokoljino. Tijekom Cokoljina, seljaci su tradicionalno obilazili polja i blagoslivljali usjeve.Ukratko, prezime COKOL potječe od slovenskog osobnog imena COKO i najviše je zastupljeno u Sisačko-moslavačkoj županiji i Zagrebu. Iako nije potpuno razjašnjeno značenje prezimena, pretpostavlja se da potječe od slovenske riječi "coka", što znači "polje". Unatoč relativno malom broju nositelja ovog prezimena, nositelji su uspješni u različitim područjima.