Zašto je rajčica dobra za zdravlje

Zašto je rajčica dobra za zdravlje

Rajčica je bogata vitaminom C, bakrom i željezom

Rajčica je povrće koje se koristi u mnogim jelima, kako mesnim tako i vegetarijanskim. Bila je nepoznata u Europi sve do otkrića Amerike, kada su je donijeli Španjolci.

Rajčica je bogata vitaminom C te bakrom i željezom kojeg ima više nego riba, piletina i mlijeko. Daje nam gotovo 20% dnevnog unosa vitamina koji su neophodni za održavanje zdravlja.

Donosimo vam neke zdravstvene prednosti rajčice:

1. Sprječava bolesti srca: rajčica nam daje oko 237 mg kalija koji je koristan za kontrolu brzine otkucaja srca te je koristan u sprječavanju bolesti srca i moždanog udara.

2. Sprječava očne bolesti: vitamini, kao što su vitamin A i vitamini B kompleksa, koji su prisutni u rajčicama, pomažu izliječiti očne bolesti.

3. Pomaže smanjiti visoki krvni tlak: rajčice su bogate mineralima i hranjivim tvarima koji pomažu u smanjenju krvnog tlaka i visokog kolesterola.

Rajčica ostavlja i pozitivne učinke na koži i kosi

1. Vrlo su uspješne u liječenju otvorenih pora. Dodajte 4 kapi soka od rajčice u 1 žlicu vode i nanesite na kožu uz pomoć pamučne krpice. Nježno umasirajte u kožu i ostavite da djeluje 15 minuta. Redovita primjena ovog pripravka smanjiti će veličinu pora.

2. Rajčice mogu pomoći u uklanjanju mrtvih stanica kože. Sameljite rajčice sa sjemenkama u blenderu i dodajte 1 žličicu šećera. Nanesite smjesu na lice i nježno masirajte kružnim pokretima. Možete i izrezati rajčicu na 2 dijela, na jednu polovicu staviti šećera i nježno utrljati u kožu. Time će vaša koža biti čista i izgledati svježe.

Rajčica je puna vitamina A, B, C i D

Mnogi proizvodi za kosu sadrže koncentrat rajčice kao jedan od sastojaka. Rajčica je puna vitamina A, B, C i D koji imaju izvrsno djelovanje na kosu.

1. Pire od rajčice pomaže suhoj kosi da dobije sjaj i elastičnost. Pomiješajte pire od rajčica sa malo ulja te ga nanesite na kosu. Ostavite da djeluje 20 minuta, a potom isperite. To će vašu kosu učiniti sjajnom i glatkom.

2. Rajčice su vrlo korisne za liječenje svrbeži vlasišta i peruti koji dovode do drugih ozbiljnijih problema. Sadrže vitamin C koji pozitivno djeluje protiv prhuti. Izgnječite 2-3 svježe rajčice pa i dodajte im 2 žlice limunovog soka. Nježno nanesite smjesu na tjeme i ostavite da djeluje 30 minuta. Isperite kosu vodom i pustite da se osuši.

Tagovi:

Više članaka

Kako ojačati slabe i lomljive nokte

Kako ojačati slabe i lomljive nokte

Jaki, zdravi i njegovani nokti su jedne od najvažnijih osobina lijepih ženskih ruku. Svakodnevna upotreba laka za nokte, može vaše nokte učiniti slabima, lomljivima pa čak im promijeniti i boju. Donos

Kako smanjiti volumen prostate

Kako smanjiti volumen prostate

Predstojna žlijezda, poznatija kao prostata je muška spolna žlijezda koja se nalazi u prostoru između mokraćnog mjehura i ravnog crijeva muškarca. Okružuje mokraćnu cijev koja je odgovorna za provođen

Kako se riješiti strija kod muškaraca i žena

Kako se riješiti strija kod muškaraca i žena

Sve vi koji želite znati kako se riješiti strija trebali bi znati što su to uopće strije. Strije su vrsta ožiljka koji se razvija kada se naša koža brzo rastegne ili smanji. Nagla promjena uzrokuje pu