INA oštećena za stotine milijuna kuna. Uhićenja od ranog jutra. Akcija policije i USKOK-a.

INA

Dozanjemo kako od jutros traje akcija policije i USKOK-a na području Zagrebačke, Osječke, Šibenske i Splitsko-dalmatinske županije. Među uhićenima su direktor INE u službi trgovinom plinom Damir Škugor, njegov otac, te šef HOK-a Josip Šurjak i poduzetnik Husić koje se sumnjiči da su preprodajom plina oštetili INU za više od 100 milijuna kuna.

Malverzacije s prodajom jeftinog plina po višestruko skupljoj cijeni pri čemu bi se dio razlike dijelio vrlo je vjerojatno samo kap u moru onoga što se već godinama sustavno radi u ovoj naftnoj kompaniji.

Šurjak, inače suvlanik tvrtke i Škugor su prijatelji. Plin je tvrtka kupovala po po vrlo niskim cijenama da bi se kasnije taj isti plin prodavao stranoj firmi za puno veće iznose.

Transakcije vrijedne preko 100 milijuna kuna

Da nešto nije u redu primjetili su iz ureda za spriječavanje pranja novca. Naime jedan od članova obitelji osumnjičenika koji je pritom u mirovini na računu je imao 100 milijuna kuna. Dojavljeno je policiji koja u zajedničkoj akciji sa USKOK-om od jutros provodi istragu.

Tvrtka OMS upravljanje za sada je u centru istrage. Na području Slavonije navodno je privedena i predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić. Riječ je o tvrtki u čijem nadzornom odboru sjedi Damir Škugor.

Mediji trenutno prenose kako se radi o više stotina milijuna kuna. USKOK ovdje neće stati, a do kraja dana očekuje se vrlo vjerojatno još uhićenja, dok istraga ide i dalje.

USKORO VIŠE ...