Obavijest korisnicima

Poštovani korisnici,

zbog provođenja inventure dana 17.12.2019. neće biti prodaje ENC paketa na naplatnim postajama. Prodajni uredi će navedenog dana obavljati isključivo poslove vezane uz nadoplatu pretplatnih računa. Poslovi vezani uz prodaju i reklamaciju ARZ pretplatnih proizvoda neće se obavljati.

ZAPOČELA ZIMSKA SLUŽBA ODRŽAVANJA

|

Zimska služba održavanja autocesta započela je 15.10. na brdskim dionicama od čvora Karlovac do čvora Vrata na A6 (Gorski kotar), a na ostalim dionicama autocesta 01.11. tekuće godine.

 

Ovisno o vremenskim prilikama (stanje kolnika, temperatura, padaline,...) nastupaju zimski uvjeti na autocesti, odnosno na određenoj dionici, a isto podrazumijeva ograničenje ili zabranu prometovanja motornim vozilima koja nemaju zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom.

opširnije...

HITNI KORIDOR SPAŠAVA ŽIVOTE!

|

Na prometnici s dva prometna traka hitni koridor formira se tako što se vozila u desnom traku pomaknu što više udesno, a vozila u lijevom traku što više ulijevo. Na prometnicama s tri traka oslobađa se srednji trak tako što se vozila u srednjem traku pomaknu u desni trak i propuste interventna vozila.

opširnije...

ENC pakete moguće je kupiti na svim naplatnim postajama 0-24.
besplatni info telefon
0800 0111Poziv iz inozemstva
+385 1 6504 899

Očuvanje populacije smeđeg medvjeda

eu p3 1
Naziv projekta: "Upravljanje i zaštita populacije smeđih medvjeda u sjevernim Dinaridima i Alpama"
Oznaka projekta: LIFE DINALP BEAR LIFE13 NAT/SI/000550
Vodeći partner na projektu: Zavod za gozdove Slovenije, Slovenija
Partneri na projektu:
 1. Autocesta Rijeka-Zagreb d.d., Hrvatska
 2. ERICo Velenje, Ecological Research & Industrial Co-operation Ltd., Slovenija
 3. Research Institute of Wildlife Ecology University of Veteriary Medicine Vienna, Austrija
 4. Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
 5. Provincia Autonoma di Trento - Servizio Foreste e Fauna, Italija
 6. Progetto Lince Italia, Italija
 7. Regione del Veneto - Unita di Progetto Caccia a Pesca, Italija
 8. University of Ljubljana, Slovenija
Cilj projekta: Praćenje, upravljanje i očuvanje populacije smeđeg medvjeda u sjeverno Dinarskom gorju i jugoistočnim Alpama. Ciljevi projekta za koje je odgovorna Autocesta Rijeka-Zagreb d.d. prvenstveno su povećanje sigurnosti prometa i poboljšanje utjecaja autoceste na prirodu, stoga se kroz konkretne aktivnosti projekta dodatno zatvara ograđeni koridor autoceste za pristup životinjama i uvodi sustavno rješavanje kriznih situacija sa životinjama na cesti. Djelatnosti unutar projekta su podijeljene na 7 pripremnih aktivnosti i 10 konkretnih zaštitnih aktivnosti, te 3 aktivnosti praćenja kojima će se promatrati utjecaj izvedenih konkretnih akcija kao i 6 aktivnosti za podizanje svijesti javnosti i promicanje projekta. Od konkretnih aktivnosti usmjerenih na očuvanje smeđeg medvjeda u sjevernom dijelu Dinarskog gorja i u Alpama najznačajnija je utvrđivanje veličine populacije u Hrvatskoj i Sloveniji na osnovu genetske analize. Također će se primijeniti mjere za ublažavanje situacija u kojima bi moglo doći do sukoba između medvjeda i lokalnog stanovništva kao i mjere za sprečavanje stradavanja na autocesti (60 km el. ograde, iskočne rampe, jednostrana vrata za izlaz životinja i dr.), a u okviru projekta osnovat će se i interventni tim za autoceste.
Opravdanost: Osim velikog udjela u sveukupnoj smrtnosti, stradavanje medvjeda u prometu predstavlja važne neizravne opasnosti za medvjede: (1) sudari vozila i medvjeda značajan su čimbenik rizika sigurnosti prometa, i tako pridonose sukobu između medvjeda i ljudi te mogu pogoršati općenito pozitivan stav javnosti o ovoj životinji; (2) stradavanje medvjeda u prometu pogađa određenu dobnu skupinu (uglavnom mlade jedinke, oba spola) i utječe na demografsku strukturu populacije kao i njen potencijal za širenje.
Ugovoreni dio projekta u provedbi Autoceste Rijeka-Zagreb d.d. iznosi 3.821.424kn, od toga 2.751.428kn (72%) Europska unija donira bespovratno.
Razdoblje provedbe
Projekta:
1. 7. 2014. do 30. 6. 2019.
Procijenjena vrijednost
Projekta:
5.987.478,00 EUR
Vrijednost
sufinanciranja iz EU:
4.149.202,00 EUR
Sufinanciranje: Projekt je sufinancirala Europska unija iz LIFE+ programa
Kontakt osoba za
dodatne informacije:
Bojan Vivoda, glavni inženjer za geotehniku i zaštitu okoliša
Broj telefona: +385 1 6515 365
E-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Korisni linkovi: www.dinalpbear.eu
ec.europa.eu
www.europski-fondovi.eu
www.natura2000.hr

Stanje na autocesti

 NA DAN 16.12.2019 u 05:01 sati

A1
Zagreb/Lučko - čvor Karlovac
 • Redovno, kolnik vlažan
A1
čvor Karlovac - čvor Bosiljevo 2
 • Redovno, kolnik vlažan
 • Na autocesti A1 zbog oštećenja kolnika je zatvorena preticajna traka između 50+400 km i 50+600 km u smjeru Rijeke. Promet se vodi jednom prometnom trakom. Molimo korisnike za dodatan oprez.
A6
čvor Bosiljevo 2 - čvor Kikovica
 • Ograničenje brzine 40 km/h
 • Kolnik mokar
 • Molimo korisnike za poštivanje prometnih znakova. Na dionici tunel Tuhobić - čvor Kikovica vidljivost je smanjena zbog magle. Vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h.
 • Radovi na autocesti A6 između 67+700 km i 69+900 km u smjeru Rijeke promet se vodi po dvije prometne trake. Vozi se uz ograničenje brzine 80 km/h. Predviđeno trajanje radova je od 08.11.2019. godine u 09:51 do 31.12.2019. godine.
A6
čvor Kikovica - Rijeka/čvor Orehovica
 • Redovno, kolnik vlažan
A7
čvor Orehovica - čvor Diračje
 • Redovno, kolnik vlažan
A7
GP Rupa - čvor Diračje
 • Kolnik mokar
D102
Krčki most
 • Kolnik mokar
opširnije...
 

stanje na cestama

NA DAN 16.12.2019 u 05:11

Za sve skupine vozila otvoreni su:
opširnije...