Prodajni ured LUČKO

PON-PET: od 7 do 20 sati

SUB: od 7 do 12:00 sati

 

Tel: 01 / 6515 - 298

Tel: 01 / 6515 - 299

Fax: 01 / 6515 - 241


Prodajni ured RIJEKA

PON-PET: od 7 do 20 sati

SUB: od 7 do 12

 

Tel: 051 / 433 - 292

Tel: 051 / 433 - 295

Fax: 051 / 433 - 249


Prod. ured MOST KRK

PON-PET: od 7 do 20 sati

SUB: od 7 do 12 sati

 

Tel: 051 / 433 - 621

Tel: 051 / 433 - 622

Fax: 051 / 433 - 615


Prodajni ured RUPA

PON-PET: od 7 do 15 sati

 

Tel: 051 / 433 - 684

Fax: 051 / 433 - 682

ENC pakete moguće je kupiti na svim naplatnim postajama 0-24.
besplatni info telefon
0800 0111

Uvjeti korištenja

UVJETI KORIŠTENJA AUTOCESTE I NAČINI PLAĆANJA CESTARINE

 

Način korištenja autoceste i uvjete plaćanja cestarine korisnik prihvaća u cijelosti u trenutku kada počne koristiti bilo koju dionicu autoceste koja je pod upravljanjem Društva Autocesta Rijeka - Zagreb d.d.

Na autocestama u nadležnosti Društva Autoceste Rijeka - Zagreb d.d. primjenjuju se dva sustava naplate cestarine:

Otvoreni sustav naplate cestarine (most Krk i naplatna postaja Rupa) je sustav u kojem je između dvije točke naplate u funkciji jedna naplatna postaja koja je istovremeno ulazna i izlazna. Pri takvom sustavu naplata se obavlja odmah, sukladno cjeniku za odgovarajuću skupinu vozila.

Zatvoreni sustav naplate cestarine je sustav u kojem su između dvije točke naplate u funkciji najmanje dvije naplatne postaje, od kojih je jedna ulazna a druga izlazna. U zatvorenom sustavu naplate cestarine, visina cestarine određuje se temeljem parametara korištene dionice autoceste i skupine vozila.

U zatvorenom sustavu naplate cestarine, korisnik na ulazu autoceste uzima naplatnu magnetnu karticu i obavezan je istu predati blagajniku naplate cestarine na izlazu s autoceste kako bi na temelju magnetne kartice blagajnik naplatio cestarinu za korištenu dionicu i odgovarajuću skupinu vozila.

Svi korisnici koji sukladno Zakonu imaju status rezidenta, cestarinu mogu platiti gotovinskim sredstvima plaćanja isključivo u domaćoj valuti. Nerezidenti cestarinu gotovinski mogu platiti u domaćoj valuti, a u stranoj valuti od 01.03.2016. godine isključivo u EUR-ima obračunato prema kupovnom tečaju za deviznu efektivu poslovne banke na dan plaćanja cestarine. Cestarinu je moguće platiti debitnom/kreditnom karticom i karticom za gorivo o čemu je na prodajnom mjestu, odnosno naplatnoj kućici, istaknuta vidljiva oznaka da su prihvatljivo sredstvo plaćanja kao i važećim pretplatnim sredstvima (mjesečne i godišnje karte) te beskontaktnim sredstvima plaćanja (ENC uređaj i Smart kartica).

Korisnici elektroničke naplate cestarine (ENC) koriste posebno označene ulazne i izlazne staze predviđene za takav način plaćanja cestarine i ne uzimaju naplatnu magnetnu karticu. Korištena dionica autoceste određuje se očitanjem podataka s tranzitnog medija (magnetska kartica, Smart kartica i ENC uređaj).

Društvo Autocesta Rijeka Zagreb d.d. u uvjetima maksimalne prometne opterećenosti naplatnih postaja zadržava pravo da cestarske prolaze rezervirane za ENC plaćanje cestarine pretvore u prolaz kombiniranog režima rada na kojima se cestarina može platiti ENC uređajem, debitnim/kreditnim karticama, karticama za gorivo, domaćim i stranim efektivnim novcem te Smart karticom, a sve u svrhu osiguravanja maksimalne prometne propusnosti naplatnih postaja.

Kod bezgotovinskog plaćanja cestarine na naplatnim postajama koje su opremljene automatskim izlaznim stazama, elektronički sustav naplate cestarine prilikom dolaska vozila u stazu određuje skupinu vozila, korisnik ubacuju magnetnu naplatnu karticu u čitač magnetnih kartica, sustav određuje cijenu sukladno skupini i korištenoj dionici, a korisnik obavlja plaćanje bankovnom karticom stavljanjem iste u čitač bankovnih kartica. Ukoliko korisnik plaća Smart karticom istu prislanja na čitač Smart kartica.

U slučaju da korisnik na izlaznoj naplatnoj postaji cestarinu plaća pomoću ENC uređaja ili putem kartice (debitne/kreditne/za gorivo), a informacijski sustav naplate cestarine na automatskim i ručnim stazama detektira i svrsta vozilo korisnika u nižu kategoriju vozila od stvarne kategorije prema tehničkim osobinama koje su naznačene u prometnoj dozvoli ili odgovarajućoj ispravi koja zamjenjuje prometnu dozvolu, zbog čega se korisniku naplati niži iznos cestarine za nižu kategoriju vozila, Korisnik je suglasan da ARZ direktno tereti njegov korisnički račun na kojem se vodi ENC uređaj ili putem banke prihvatitelja kartičnog plaćanja, naplati razliku od niže naplaćene cijene cestarine za pogrešno očitanu kategoriju vozila do punog iznosa cestarine za ispravnu kategoriju vozila koje je stvarno toga dana koristilo uslugu ARZ-a prema važećem Cjeniku cestarine za dionicu korištenja.

Svi detalji i tijek transakcije kod plaćanja na automatskom naplatnim stazama o skupini, ulaznoj postaji, izlaznoj postaji i cijeni vidljivi su na korisničkom sučelju i digitalnom zaslonu za korisnike u stazi. U slučaju da na automatskoj stazi korisnik želi račun (potvrdu o plaćenoj cestarini) istu mu dodjeljuje sustav na način da korisnik pritisne tipku za izdavanje računa.

Vozila invalidnih osoba koriste isključivo ručne izlazne staze na naplatnim postajama.

Isto znači da korisnici invalidskih Smart kartica ne mogu obaviti transakciju na izlaznoj naplatnoj postaji bez prisustva operativnog osoblja naplate cestarine.

Operativno osoblje na izlaznoj naplatnoj postaji provodi kontrolu ispravnost invalidske Smart kartice i to: izgled, registracijsku oznaku vozila na Smart kartici i vozilu te fotografiju korisnika uz provjeru prisutnosti invalidne osobe u vozilu.

U slučajevima u kojima korisnici - invalidne osobe s izdanom potvrdom/Smart karticom za oslobođenje od plaćanja cestarine, svojim osobnim automobilom za koji je izdana predmetna kartica vuku prikolicu, uz uvijete propisane Pravilnikom o postupku i načinu ostvarivanja prava na oslobađanje plaćanja godišnje naknade za uporabu javnih cesta i cestarine - vučno vozilo propušta se bez plaćanja cestarine, a za prikolicu se sukladno Pravilniku o cestarini (NN broj 130/13) članak 2. stavak 4. naplaćuje cestarina u iznosu 60% od iznosa cestarine za I skupinu vozila i korištenu dionicu.

Neispravne i zlouporabljene invalidske Smart kartice blagajnik će oduzeti na licu mjesta, a o zlouporabi pismeno izvijestiti nadležne institucije.

U slučaju odbijanja predaje neispravnih Smart kartica operativno osoblje odmah izvješćuje jedinicu MUP-a .

1.1. Ugovorna kazna

Korisniku se naplaćuje ugovorna kazna u visini dvostrukog iznosa cestarine za najdužu relaciju i odgovarajuću skupinu vozila od mjesta izlaza za korišteni pravac autoceste ako:

 • Na izlaz naplatne postaje dođe bez zapisa o ulazu na tranzitnom mediju. ENC uređaj, SMART kartica i magnetna kartica su tranzitni mediji koji se koriste u sustavu naplate cestarine;
 • Na izlaz naplatne postaje dođe sa zapisom na tranzitnom mediju koji je stariji od 24 sata, a nema dokaza o razlogu zadržavanja na autocesti;
 • Ošteti tranzitni medij tako da nije u funkciji naplate cestarine;
 • Zamijeni tranzitni medij, odnosno ako na izlaznoj naplatnoj postaji prilikom izlaza s autoceste ne koristi isti tranzitni medij kojim je ostvario ulaz na autocestu;
 • Na izlazu koristi tranzitni medij koji je već poništen (obrađen) u sustavu naplate cestarine;
 • Korisnik sa vozilom prođe naplatnu stazu bez zaustavljanja, a da nije platio cestarinu (nasilan prolaz).


Sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama (NN broj 67/2008) članak 140. stavak 3. zabranjeno je polukružno okretanje na autocesti. U slučaju da vozilo izlazi na naplatnoj postaji na kojoj je i ušlo, bez obzira na vrijeme okreta i relaciju korištenja autoceste, plaća najdužu relaciju od mjesta izlaza za odgovarajuću skupinu vozila na tom pravcu autoceste.

U slučaju da korisnik odbija platiti cestarinu zbog učinjenog prekršaja operativno osoblje o istom će odmah obavijestiti jedinicu MUP-a.

Na svim naplatnim postajama u vidnom polju vozača istaknut je cjenik s propisanim iznosima cestarine za sve skupine vozila i obavijest o obvezi izdavanja i uzimanja računa te korisnički zaslon za prikaz skupine vozila, cijene cestarine te povrata ukoliko je plaćeni iznos u efektivnoj stranoj valuti (ukoliko je vozilo oslobođeno plaćanja cestarine treba biti naznačeno na zaslonu).

Na lako uočljivom mjestu na naplatnoj postaji istaknuta je i korisnicima dostupna informacija adrese elektroničke pošte (e-mail adresa) Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i broj info telefona 0800 0111 putem kojih mogu uputiti svoje primjedbe ili pohvale, dok je Knjiga dojmova (žalbi) dostupna na naplatnoj postaji kod voditelja smjene.

Ovi uvjeti stupaju na snagu i primjenjuju se od 01.03.2016. godine.

Stanje na autocesti

 NA DAN 23.01.2018 u 07:54 sati

A1
Zagreb/Lučko - čvor Karlovac
 • Promet slab
A1
čvor Karlovac - čvor Bosiljevo 2
 • Promet slab
A6
čvor Bosiljevo 2 - čvor Kikovica
 • Promet slab
 • Ograničenja u prometu: Zbog radova zatvorena je traka za spora vozila od 67+900 km do 69+400 km, a od 69+400 km do 69+900 km zatvorene su traka za spora vozila i vozna prometna traka u smjeru Rijeke. Predviđeno vrijeme trajanja radova je do 15:00 sati. Zbog radova u tunelu Rožman Brdo u smjeru Rijeke promet se odvija jednom prometnom trakom uz ograničenje brzine od 60 km/h. Predviđeno vrijeme trajanja radova je do 15:00 sati. Zbog radova zatvorena je pretjecajna prometna traka od 46+000 km do 46+400 km (vijadukt Golubinjak) u smjeru Rijeke. Promet se do daljnjega odvija voznom prometnom trakom uz ograničenje brzine od 60 km/h.
A6
čvor Kikovica - Rijeka/čvor Orehovica
 • Promet slab
 • Ograničenja u prometu: Zbog oštećene odbojne ograde zatvorena je zaustavna traka od 73+800 km do 74+000 km u smjeru Rijeke.
A7
čvor Orehovica - čvor Diračje
 • Promet srednje gust
A7
GP Rupa - čvor Diračje
 • Promet slab
D102
Krčki most
 • Promet slab
opširnije...
 

stanje na cestama

NA DAN 23.01.2018 u 08:20

Mjestimice vlažnih i skliskih kolnika ima u većem djelu zemlje. U središnjoj Hrvatskoj mjestimice pada kiša koja se ledi u dodiru s tlom. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.
opširnije...
 

Prognoza vremena

za Hrvatsku za 23.01.2018

Djelomice, na zapadu zemlje i pretežno sunčano. Prijepodne uz više oblaka u unutrašnjosti ponegdje slaba oborina koja se može smrzavati u dodiru s hladnim tlom, a mjestimične slabe kiše može biti i u Dalmaciji. Vjetar slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će slaba i umjerena bura i sjeverni vjetar poslijepodne jačati. Najviša dnevna temperatura zraka od 4 do 9, na Jadranu između 9 i 14 °C.
opširnije...