Dan koji će Washington pamtiti!

Kolumna Kapetana Nemesisa

Dan koji će Washington pamtiti!

19.7.1952. kontrolor zračnog prometa na aerodromu Washington National Airport (danas Ronald Reagan WNA) opazio je 7 neprijavljenih objekata na radaru čije je kretanje bilo neuobičajeno radikalno u odnosu na ono znanih letjelica.

Prvo je učinjena dvostruka provjera ispravnosti radara. Bio je ispravan.

Zatim su kontaktirali operatere u kontrolnom tornju. Njihovi radari su pokazivali istu stvar: 7 misterioznih objekata u neposrednoj blizini aerodroma. Ali ne samo to. Vidjeli su lebdeće blještavo svjetlo koje se odjednom udaljilo nevjerojatnom brzinom. Jesi li vidio ovo? Što je to bilo do vraga? – operateri su bili zbunjeni i uplašeni.

Nakon što su objekti preletjeli Bijelu Kuću i Capitol (Kongres) operateri su hitno obavijestili vojnu zračnu bazu Andrews. Zanimljivo je da tamo nisu ništa vidjeli na svojim radarima. No uskoro je operater u njihovom kontrolnom tornju uočio narančastu plamteću kuglu.

Ovi opisi „narančasta plamteća kugla“ mi zvuče isto kao opisi nekih vidjelica, npr. u Fatimi 1917., koji svjedoče da se Sunce micalo po nebu što se naziva “Miracle of the Sun”. Da li se u Washingtonu radi o kolektivnoj halucinaciji? Ili su u Fatimi vidjeli NLO? Da li nam vanzemaljci superiornom tehnologijom unose intelektualni otrov u obliku religije kako bi izazvali podjele čovječanstva? Hoćete argument? Svijet ne djeluje kao cjelina. Postoji li zajednički pothvat tzv. “joint effort” u kojemu sve svjetske sile skupa ozbiljno rade na obrani Zemlje od napada aliena? Ne postoji.

Pilot Capital Airlinesa, koji je u DC4 na jednoj od pista WNA, čekao dozvolu za polijetanje prijavio je viđenje čudnih svjetala koja su se brzo kretala. Incident je trajao 14 minuta i svako prijavljeno viđenje su potvrdili kontrolori zračnog prometa.

Na momente su i operateri u vojnom kontrolnom tornju u bazi Andrews počeli opažati neidentificirane leteće objekte na svom radaru. Podignuta su dva borbena aviona Lockheed F-94 Starfire iz New Castle Air National Guard Base, Delaware. Čim su došli na mjesto događaja NLO su nestali ali su se vratili kada su se avioni udaljili.

Tog vikenda u Washingtonu se nalazio USAF kapetan Ruppelt, nadglednik Projekta Plava knjiga. Koliko je tada američka vojska ulagala u istraživanje NLO fenomena pokazuje činjenica da dotični kapetan nije imao na raspolaganju službeno vozilo već je morao unajmiti taxi – vlastitim novcem, da dođe do Washingtonskog aerodroma. Frustriran zbog toga vratio se neobavljenog posla u središte Projekta Plava Knjiga u AFB Wright-Patterson. Ta škrtost nije spriječila tadašnjeg predsjednika SAD-a da pozove Ruppelta na neizravan razgovor. Znači ne daš čovjeku za taxi a pozivaš ga na odgovornost. Nije me oduševila ni reakcija kapetana Ruppelta. Imaš priliku uživo svjedočiti viđenju NLO-a a ti ne odeš nego se vratiš u Ohio koji je na drugom kraju SAD-a.

Sljedeći vikend, 26. – 27.7.1952., ponovila se ista situacija ali sada su sva tri radarska centra, dva na WNA i jedan u Andrews AFB, potvrdila viđenje. Ako su viđenja prethodnog vikenda bila posljedica kolektivne halucinacije teško je, gotovo nemoguće, da bi se sve moglo ponoviti još jednom i pred još većim brojem svjedoka. Čak su izračunali brzinu kretanja NLO-a koja je iznosila, i za današnje pojmove, zapanjujućih 11,250 km/h. To je skoro 10 Macha. Danas 2022. ne postoje borbeni avioni koji lete tom brzinom. Lockheed SR-71 Blackbird leti brzinom 3-4 Macha. Ruski pandan je Mikoyan-Gurevich MiG-25 koji isto leti brzinom 3-4 Macha. A mi govorimo o brzini 10 Macha prije 70 godina. Čak ni noviji modeli borbenih zrakoplova poput MiG-31, Sukhoi Su-57, F-35 ili kineski J-20 ne lete brže od 2-3 Macha. Jedino suvremeni dronovi, unazad 10-12 godina, mogu ići toliko brzo. Govorim o projektu DARPA Falcon gdje se postižu brzine od 20 macha – ali tek unazad 10-12 godina i sasvim sigurno pri takvim brzinama nemaju ni približno dobru agilnost kao NLO-i u Washingtonu – 1952. godine.

Ponovo, u dva navrata, dolazi par F-94 Starfire. U oba slučaja jedan pilot ništa ne vidi a drugi vidi NLO-e. Čudno: u dva nezavisna slučaja, oba puta 1 vidi a drugi ne. No radari su potvrđivali viđenja. Kao i neki piloti civilnih aviona koji su tada letjeli tim područjem. Kad malo razmislim i nije toliko čudno da jedan pilot vidi a drugi ne. Jeste li se ikada vozili velikom brzinom? Jedino što vidite je uski prostor ispred sebe a sve ostalo sa strane trenutno iščezava iza vas. Ako su NLO-i bili sa jedne strane onda ih pilot drugog aviona nije ni mogao vidjeti.

Fenomen se nije mogao objasniti meteorološkim neprilikama jer su vremenski uvjeti bili uobičajeni, ništa specijalno.

No 29.7.2022. u Pentagonu se održava press konferencija koju vode USAF generali Samford i Ramey. Rečeno je da se WNA viđenja mogu objasniti kišom meteora a radarske slike temperaturnom inverzijom. Zar kiša meteora mijenja smjer i ubrzava? Zar se samo ta dva vikenda 1952. dogodila temperaturna inverzija? Objašnjenja su toliko naivna da u njih može povjerovati samo šira javnost tj. prosječan čitatelj. Generali su zaključili da viđenja nisu bili solidni, metalkasti objekti i da nisu predstavljala prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Posada B-25 bombardera, koji je navodno kružio nad Washingtonom 26. i 27.7., potvrdila je njihovu priču izjavivši da je jedino što su vidjeli parobrod.

Pogledajte si film U. F. O. 2018. koji govori o incidentu u čikaškoj zračnoj luci O`Hare. Ne uzimam taj incident kao vjerodostojan jer nije potvrđen na radaru i među svjedocima nema kontrolora zračnog prometa kao u Washingtonu. Ista je metodika: toliko naivni službeni zaključci da više bude sumnju nego što išta objašnjavaju.

NLO viđenja prijavljena su i u Phoenixu 13.3.1997. kada su tisuće ljudi prijavili opažanje čudnih svjetala na nebu. Radilo se o 5 svjetala raspoređenih u trokutasti V ili L oblik. Ovaj put službeno objašnjenje je uvjerljivije: radilo se o formaciji Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II, poznatijih kao A-10 Warthog, borbenih zrakoplova koji su tijekom trenažnog leta ispustili signalne baklje. Uvjerljivije objašnjenje ali – ni izbliza prihvatljivo jer taj tip zrakoplova nema ni V ni L oblik. Zapravo, nijedan zrakoplov nema takav oblik. Vidio sam nedavno kada su prošla dva aviona Dassault F3R Rafale iznad Zagreba. Nimalo ne pokazuju V ili L oblik tako da je i u ovom slučaju službeno izvješće nesuvislo.

Što se tiče slučajeva navodnih otmica počinjenih od strane aliena i NLO-a, u svom prvom tekstu na temu UFO odnosno UAP ovdje na Arz. hr, napisao sam da će prije biti da su se oteti nakresali rakijetine, zaspali u šumi i izgubili pamćenje nego da ih je stvarno otelo nešto što nije s ovog planeta. Ili su uzeli psihoaktivne supstance npr. magične gljive kojih u šumi ima napretek. I dalje stojim pri toj tvrdnji ali samo u većini slučajeva. Određeni broj slučajeva sasvim sigurno ima težinu. Najpoznatija je priča o Skinwalker Ranchu.

No prvo da vas upoznam sa pojmom “bliski susreti”. To su susreti sa vanzemaljskim životom koji je Hynek klasificirao u 4 razine: 1) viđenje NLO-a na nebu, 2) interakcija sa NLO-om, 3) evidentna prisutnost stranih bića i 4) otmica. Sigurno ste gledali ili barem čuli za film “Bliski susreti treće vrste”?

Ukratko o Skinwalker Ranchu: to je poveće imanje u državi Utah, u SAD. Ime je dobilo po Navajo legendi o šamanu koji se osvećuje ljudima. Možda zato jer su zauzeli indijanski teritorij? Spominju se viđenja NLO-a, čudna svjetla, nepoznate divlje životinje i mutilacije (unakaženja) stoke. Koliko ima istine u tome? Ne znam. Dajem 30% šanse da je točno.

Postoje stručna medicinska objašnjenja psihološkog karaktera koja objašnjavaju fenomen otmica. Znanstvenici kažu da su zajedničke crte, ili preduvjeti, kod navodno otetih: paraliza sna, bivša hipnotiziranost te zaokupljenost paranormalnim i vanzemaljskim. Značajan faktor je ranije obavljena kirurška operacija.

Da li vojska, ili neka tajna služba, ili neki odmetnuti ludi doktor, ili neki vjerski kult, ili pojedinac fanatik, otima ljude, zbog nehumanih i neetičnih eksperimenata kakav je bio Mk Ultra, pa im usađuju sjećanja vanzemaljaca kako bi prikrili svoje nedjelo? Ovo mi zvuči kao najuvjerljivije objašnjenje. No uzevši u obzir sva vjerodostojna viđenja NLO-a, kojih sam u oba članka na ovu temu naveo 7, iako ih zasigurno ima još, mislim nemam ja UFO arhiv nego se “samo” služim Internetom, prilično je moguće da su neke od otmica stvarne.

U svakom slučaju, bili su to dani koje će Washington pamtiti.

A 29.7.2022.

Bio je dan koji će Washington pamtiti. I ne samo Washington nego i čitav Svijet.

Zašto? Zato jer je službeno izvješće bilo toliko naivno i neuvjerljivo da su nam autoriteti zapravo poručili: nemamo blagog pojma što se dogodilo. Da, bili su NLO-i.